Elvitték a Tienanmen téri vérengzés emlékművét a hongkongi egyetemről

külföld
2021 december 23., 07:22
comments 3

Üresen tátong a Szégyen Oszlopának helye a Hongkongi Egyetemen, miután a hatóságok szerda este eltávolították. A szobor az 1989-es Tienanmen téri vérengzésnek állított emléket húsz éven keresztül, szakértők szerint lebontásával a hatalom újra akarja írni a történelmet.

photo_camera Fotó: PETER PARKS, BERTHA WANG/AFP

Először plafonig érő lepedőkkel takarták el a szobrot, majd órákon keresztül szerszámok hangját lehetett hallani, végül a munkások egyszer csak előbukkantak az alkotás felső részével, amit egy daru segítségével konténerbe raktak, írja a Guardian szemtanúk beszámolói alapján. Az újságírókat biztonsági őrök tartották távol.

A szobor eltávolítását hivatalosan a Hongkongi Egyetem rendelte el októberben, érdemi magyarázat nélkül, a „kockázatok felmérésére” hivatkozva. Mostani közleményükben is megismételték ezt, hozzátéve, hogy külső jogi tanács alapján jártak el az egyetem érdekében.

2020-ig minden évben megemlékezést tartottak a szobornál, amíg Peking be nem tiltotta ezeket. Idén kilenc demokraáciapárti aktivistát ítéltek 6-10 havi börtönre azért, mert a tiltás ellenére virrasztást tartottak mellette. A szobor a Tienanmen téri vérengzés mellett mostanáig a szélesebb hongkongi szabadságjogok szimboluma is volt.

photo_camera Fotó: YAN ZHAO/AFP

Jens Galschiøt, a szobor alkotója azt mondta, sokkolta és szomorúsággal töltötte el a hír. Szerette volna személyesen elhozni a szobrot, de választ sem kapott az egyetemtől. Ha elpusztítják a művét, kártérítést fog kérni, és igyekszik majd elérni, hogy a maradványokat Európába szállítsák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.