Az ipolysági Gyönyör Teréz több tucat embert mérgezhetett meg

bűnügy
2022 január 04., 17:34
comments 5

Az ipolysági Gyönyör Teréz évekig szemcseppekkel mérgezte a hitelezőit, és akár több tucatnyi ember is meghalhatott miatta, de egyelőre csak 10 gyilkosságért ítélte el 25 évre ősszel a Bazini Specializált Büntetőbíróság. Az ítélet nem jogerős, de a túlélő áldozatok remélik, hogy végre börtönbe kerül, mert az első leleplezések után még évekig garázdálkodhatott Szlovákiában és Magyarországon – írja az Új Szó.

A rendőrség 5 éve kezdett vizsgálódni az ügyben, amikor három ipolysági nő leleplezte őt. Barátnők voltak, Teréz mindhármuktól pénzt kért kölcsön, és szívesen adtak neki, mivel köztiszteletben álló családból származott, illetve a 2000-es évek elején az OTP Bank ipolysági fiókját vezette.

Az egyikük többször is rosszul lett, miután a vádlott kávéval vagy vízzel kínálta, de az orvosok nem találtak benne semmit, végül egy pszichiáter barátja hívta fel, hogy még két hasonló eset történt Ipolyságon. „Egyszer csak eszembe jutott Gy. Teréz. Tudtam, hogy Janka és Zdenka rosszullétekor a helyszínen volt, ezért azonnal felhívtam Klaudiát. Amikor azt mondta, hogy ismeri és kávézott is vele, már tudtam, hogy atropinról van szó” – mondta a pszichiáter, Artúr Ivančík.

Gyönyört végül kelepcébe csalták. Az egyik nő meghívta az irodájába, kávét főzött, majd kiment. „Teréz befőtteket hozott nekem, még meg is kérdezte, nem viszem-e az autóba. Mire visszajöttem, nem győzött kínálgatni a kávéval. Mondtam, hogy nem iszom meg, mert magas a vérnyomásom, és megkínáltam vele az alkalmazottamat, akivel mindent előre megbeszéltem. Teréznek ez nem tetszett, szinte hisztériás rohamot kapott, eljátszotta, hogy rosszul van, de a kolléganőm kivitte a kávét. A férjem azonnal elvitte a rendőrségre, de a vizsgálat a kriminalisztikai kutatóintézetben négy hónapig tartott. Végül kimutatták az atropint, mi fel is lélegeztünk, de kiderült, hogy nem ilyen egyszerű a dolog” – mesélte el.

Feljelentették Gyönyör Terézt, de a rendőrség két szintről is visszadobta az ügyet, ezért végül a főügyész elé vitték és a sajtóban is megszellőztették, így sikerült végül Gyönyör Teréz ellen bizonyítékokat találni.

Csakhogy nem gyilkossági kísérlet, hanem testi sértés miatt emeltek vádat ellene, így évekig szabadlábon maradhatott, és Magyarországon, Drégelypalánk környékén portyázott.

A vád szerint plébániai közösségekben, nyugdíjas-otthonokban környékezett meg idős embereket, elkábította őket, és aláíratta velük, hogy minden vagyonukat odaadják neki. A magányos idős emberek közül sokan hirtelen meghaltak agyvérzésben, miután neki ajándékozták a házukat. Tesmagon a helyiek szerint egy egész család (egy idős férfi, a húga és a nő fia) halt meg így, a volt kolléganője – akitől szintén kért kölcsön – a londoni reptéren halt meg hirtelen agyérkatasztrófától.

Az áldozatok száma sosem fog kiderülni. Gyönyör Teréznek lehettek segítőtársai is, az atropint valószínűleg nem nadragulyából főzte, hanem egy kétes múltú orvos szerezhette neki, aki szintén kapott idegenektől ajándékba ingatlant, a szerződéseket egy helyi ingatlaniroda tulajdonosa írta meg neki, és a férje fuvarozta mindenhová.

Az elítéltet lebuktató áldozatok máig nem tudják, miért követte el a nő ezeket a bűncselekményeket, miért volt szüksége mindenáron ennyi pénzre. Később, a bírósági vallomását hallgatva arra a következtetésre jutottak, hogy egyszerűen pszichopata – írja az Új Szó a nőről, aki szabadlábon védekezhet a következő bírósági ítéletig. (Új Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.