Koszovóban betiltották a kriptovaluta-bányászást, hogy visszaszorítsák az áramfogyasztást

külföld
2022 január 05., 14:12

A villamosenergia-válságtól szenvedő Koszovó kormánya megtiltotta az országban a kriptovaluta-bányászást, hogy visszaszorítsa az áramfogyasztást – közölte a Koha Ditore pristinai napilap.

A kormány kedden döntött arról, hogy az országot sújtó, évek óta nem tapasztalt mértékű energiaválságot minden eszközzel igyekszik megoldani, így például az óriási energiákat felemésztő kriptobányászat megtiltásával is.

Artane Rizvanolli gazdasági miniszter azt mondta, a rendvédelmi szervek lecsapnak minden olyan helyre, ahol feltételezhető, hogy kriptobányászat zajlik, de nem a tevékenység visszaszorítása a cél, csak az energiatartalékok védelme.

Koszovóban az utóbbi években sok fiatal kezdett kriptovaluta-bányászatba egyrészt az olcsó villamosenergia miatt, másrészt pedig azért, mert nagyon magas a munkanélküliségi arány az országban, és a fiatalok így próbálnak bevételhez jutni.

A KEK FC pályája a koszovói erőmű előtt Obilićnél 2017. december 18-án.
photo_camera A KEK FC pályája a koszovói erőmű előtt Obilićnél 2017. december 18-án. Fotó: Armend Nimani/AFP

Koszovó december eleje óta komoly energiagondokkal küzd, a hőerőművei többször is meghibásodtak, az országnak pedig nincs pénze arra, hogy a magas energiaimport-árakat állja. Emiatt az országban többször is áramkimaradások voltak az utóbbi hetekben. A kormány december elején 60 napos válsághelyzetet hirdetett, és bejelentette, hogy kénytelen lesz szigorú lépésekkel korlátozni az elektromosenergia-használatot.

Koszovó elektromos energiájának 90 százalékát a szénnel üzemeltetett hőerőművek állítják elő, ezzel viszont az erőművek jelentősen szennyezik a levegőt. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.