A katolikus egyház hallgat a „vállalhatatlan” és „bántó” karácsonyi üzenetről

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
január 6., csütörtök 12:37
14

Karácsonyra és hanukára készülődve jelent meg decemberben a „magyarországi egyházak közös nyilatkozata a házasság, a család és az emberi méltóság védelmében”. A kormánypártok választási kampányába is jól illeszkedő kiállás súlyát az adja, hogy

az elmúlt harminc évben nem volt olyan természeti katasztrófa, világjárvány vagy társadalmi jelenség, amely a vallási közösségek ilyen széles összefogását eredményezte volna.

(Az egyetlen kivétel egy napilapos karikatúra, ami miatt a most megszólaló keresztény és zsidó vezetők mellett a Magyarországi Muszlimok Egyháza is tiltakozott.)

A nyilatkozat egy bibliai idézettel kezdődik, és mindössze három mondatból áll: „A biblikus álláspontot Ferenc pápa budapesti látogatása során is hangsúlyozta megerősítve, hogy a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg. A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja. Mi, az alulírott katolikus, protestáns és ortodox egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői, a Karácsonyra készülve, illetve a Hanuka gyertyáinak fényében, egyben az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagálva ezúton is megerősítjük a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó zsidó és keresztény értékrend fontosságát.”

Református, evangélikus és katolikus egyházi vezetők a Sándor-palotában Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A kiemelt mondat képtelenségét és otrombaságát különösebb teológiai jártasság nélkül is érteni lehet: az emberi méltóság ugyanis - az aláíró egyházak tanítása és a nyugati civilizáció alapelvei szerint - mindenkit megillet, feltétel nélkül, nemcsak a férfi-nő házasságban élőket, hanem a gyerekeket, egyedülállókat, cölibátusban élőket, özvegyeket és így tovább.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt