Minden egyház összeállt, hogy közölje: a házasság az emberi méltóság alapja

vélemény
2021 december 13., 14:48
comments 78

Nem sokszor fordulhatott elő a magyar történelemben, hogy 14 vallási közösség fogalmazzon meg közös üzenetet. Katolikus, református, evangélikus, zsidó, ortodox, baptista, metodista és pünkösdista vezetők a legmagasabb szinten jöttek össze, és az alábbi rövid, ám ünnepélyes nyilatkozatot tették:

„Megteremtette Isten az embert a maga képére; Isten képére teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket. Isten megáldotta őket, és azt mondta nekik Isten: »Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet!«.” (1Móz 1,27–29)

A biblikus álláspontot Ferenc pápa budapesti látogatása során is hangsúlyozta megerősítve, hogy a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg. A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja. Mi, az alulírott katolikus, protestáns és ortodox egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői, a karácsonyra készülve, illetve a hanuka gyertyáinak fényében, egyben az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagálva ezúton is megerősítjük a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó zsidó és keresztény értékrend fontosságát.

A közlemény apropója elvileg a karácsony, illetve a hanuka, de a szöveg nem ezekről az ünnepekről szól, hanem, mondjuk úgy, a házasságról. Vallási értelemben karácsonykor a megtestesült Ige, Jézus Krisztus földi születését ünnepeljük, hanuka idején pedig az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött aratott győzelmet, a jeruzsálemi szentély megtisztítását. Nem a házasságot. „A karácsony egyházi évünk egyik legnagyobb ünnepe, a megtestesülés pedig hitünk bátorító és félelmetes titka” - mondta ihletett homíliájában Erdő Péter bíboros tavaly, a család szót természetesen ki sem ejtve a száján.

Hogy akkor miért is van szükség pont most pont erre a soha nem látott összefogásra? Nem kell úgy tennünk, mintha nem tudnánk, hol élünk:

ez a nyilatkozat nem vallásaink bensőséges ünnepeiről szól, hanem a politikáról.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.