Minden egyház összeállt, hogy közölje: a házasság az emberi méltóság alapja

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 december 13., hétfő 14:48
78

Nem sokszor fordulhatott elő a magyar történelemben, hogy 14 vallási közösség fogalmazzon meg közös üzenetet. Katolikus, református, evangélikus, zsidó, ortodox, baptista, metodista és pünkösdista vezetők a legmagasabb szinten jöttek össze, és az alábbi rövid, ám ünnepélyes nyilatkozatot tették:

„Megteremtette Isten az embert a maga képére; Isten képére teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket. Isten megáldotta őket, és azt mondta nekik Isten: »Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet!«.” (1Móz 1,27–29)

A biblikus álláspontot Ferenc pápa budapesti látogatása során is hangsúlyozta megerősítve, hogy a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg. A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja. Mi, az alulírott katolikus, protestáns és ortodox egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői, a karácsonyra készülve, illetve a hanuka gyertyáinak fényében, egyben az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagálva ezúton is megerősítjük a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó zsidó és keresztény értékrend fontosságát.

A közlemény apropója elvileg a karácsony, illetve a hanuka, de a szöveg nem ezekről az ünnepekről szól, hanem, mondjuk úgy, a házasságról. Vallási értelemben karácsonykor a megtestesült Ige, Jézus Krisztus földi születését ünnepeljük, hanuka idején pedig az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött aratott győzelmet, a jeruzsálemi szentély megtisztítását. Nem a házasságot. „A karácsony egyházi évünk egyik legnagyobb ünnepe, a megtestesülés pedig hitünk bátorító és félelmetes titka” - mondta ihletett homíliájában Erdő Péter bíboros tavaly, a család szót természetesen ki sem ejtve a száján.

Hogy akkor miért is van szükség pont most pont erre a soha nem látott összefogásra? Nem kell úgy tennünk, mintha nem tudnánk, hol élünk:

ez a nyilatkozat nem vallásaink bensőséges ünnepeiről szól, hanem a politikáról.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt