Megint letartóztatták Katzenbach Imre feltételezett gyilkosait

január 6., csütörtök 10:07

Az ügyészség fellebbezése után a Fővárosi Törvényszék most úgy döntött, hogy újból elrendeli a Katzenbach Imre exfocista meggyilkolásának ügyében gyanúsított három férfi letartóztatását. Az eredetileg 2021 májusában letartóztatott férfiakat az elsőfokú bíróság bő két héttel ezelőtt, december 21-én engedte ki, hogy azóta nyomkövetővel ellátva, bűnügyi felügyelet alatt, az otthonukban tölthessék az időt.

A triót előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, ezen belül a 49 éves Sz. Lajost és az 51 éves L. Istvánt a bűncselekmény konkrét elkövetésével, míg a harmadik társukat, a szintén 51 éves H. Lászlót felbujtással.

Korábbi sajtóhírek és tényfeltáró anyagok szerint az otthonából 2009-ben eltűnt Katzenbach az úgynevezett Eclipse-ügy közvetett áldozata. Sajtóhírek szerint a fenti hármasból az egyik, végrehajtással gyanúsított férfi Curtis rapper testvére.

Az Eclipse-ügy 2010. március közepén robbant ki, miután az akkori Vám- és Pénzügyőrség sajtótájékoztatón számolt be a felderítéséről. A 2012-ben bíróság elé került eset lényege, hogy a 2003-ban alapított, majd gépkocsik eredetiségvizsgálata, biometrikus útlevelek és más projektek miatt 2004 után jelentős állami megbízásokat elnyerő Eclipse Zrt. ÁFA-csalással több mint egymilliárd forintnyi adóval károsította meg az államkasszát.

Az egyik vádba foglalt alvállalkozó cég ügyvezetője volt Katzenbach Imre. A vállalkozás kasszájához hozzáférő Katzenbach 2009-es eltűnésekor korábbi sajtóhírek szerint akár több százmillió forinttal is tartozhatott az Eclipse mögött állóknak. A friss törvényszéki közlemény konkrétan félmilliárdos összeget emleget. A focista holttestét a rendőrség tavaly, 2020 október 23-án találta meg Baranyajenő környékén.

A friss bírósági közlemény szerint a rendelkezésre álló információk alapján egy vállalkozás (ez lehet az Eclipse, a szerk) vezetői azzal bízták meg az egyik gyanúsítottat, hogy ölesse meg a sértettet, aki több mint félmilliárd forinttal tartozott nekik. “A megbízók attól is tartottak, hogy a cégükkel szemben már megindult büntetőeljárás során a sértett terhelő vallomást tehet rájuk vonatkozóan.” - írja a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság szerint az emberölés végrehajtásával meggyanúsított két férfi tette – bizonyítottság esetén – társtettesként, előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés, míg harmadik társuk tette felbujtóként, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés megállapítására alkalmas, amelyek tíztől húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető cselekmények.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt