Sem a közösségi média, sem a magyar jogszabályok nem állítják meg a gyűlöletbeszédet

Lezárt tartalom a Kör tagjainak belföld
2022 január 07., 10:43
comments 12

2020-ban magyarországi vallási és civil szervezetek koalíciót hoztak létre azzal a céllal, hogy közösen lépjenek fel az online gyűlölet- és gyűlöletkeltő beszéd elleni küzdelemben, és hogy megismertessék a gyűlöletbeszéd romboló hatását.

A koalíció tagjai, többek között a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, a Magyarországi Muszlimok Egyháza, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete, az online gyűlöletbeszéddel kapcsolatban csinálnak felvilágosítást a vallási és etnikai kisebbségi csoportok körében. Idén pedig egy rövid tanulmánykötetet is készítettek Küzdelem a vallási és különböző sérülékeny kisebbségi csoportokkal szembeni online gyűlöletbeszéd ellen címmel.

A számítógépes algoritmusok nem tudják jól szűrni a gyűlöletbeszédet

Kelemen Ágnes Katalin társadalomtörténész tanulmányában az egyik legnagyobb problémának azt látja, hogy a szervezetek és intézmények a platformjaikon teret adnak a gyűlöletbeszédnek és azt tartalmazó kommenteknek anélkül, hogy moderálnák azokat, mert nincs rá kapacitásuk.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt