Svédasztalos étkeztetést szeretnének az iskolákba

belföld
2022 január 07., 10:32
comments 12

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége – írja a Magyar Nemzet.

photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A szervezet szerint a közétkeztetési rendszer minden területe megérett a felülvizsgálatra, és változtatásokra van szükség, hogy többen vegyék igénybe a közétkeztetést. Mert Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésszervezők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke szerint most ahelyett, hogy a gyerekek széles körben egészséges, tápláló ételhez jutnának, a valóság az, hogy egyre többen morzsolódnak le a rendszerből.

Szerinte sok gyerek ha részt is vesz az iskola étkeztetésben, inkább nem eszi meg az ételt, ami így a szemétbe kerül. A KÖZSZÖV elnöke azt mondta, különösen a városokban vagy a gazdagabb településeken már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen menzások. „Azt látjuk, hogy ahol próbaszerűen bevezették a svédasztalos étkeztetést, ott kevesebb a hulladék és nagyobb a fogyasztási hajlandóság is” – mondta Zoltai Anna, aki szerint a kínálat szélesítése miatt a gyerekek, fiatalok újra szívesen járnának menzára.

„Bár az állam jelentős költségvetési forrást biztosít a közétkeztetésre, ennek ellenére a minőség folyamatosan romlik. Ahová csak a jogszabály megengedi, betolakszik az ócska, harmadosztályú helyettesítő élelmiszer. Így kerül a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett.”

KÖZSZÖV felmérése szerint egyébként idejük sincs enni a gyerekeknek, mert van, ahol 15 perc, de van, ahol csak tíz perc jut arra, hogy egy tanuló elfogyassza az ebédjét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.