Tovább gyarapodott az Elkxrtuk közvetett állami támogatása

KULTÚRA
2022 január 7., 15:53
comments 4

Tovább nőtt a 2006-os budapesti zavargásokat egy kitalált narratíva alapján ábrázoló Elkxrtuk című film Nemzeti Filmirodánál regisztrált filmgyártási költsége, így a magyarországi forgatások után automatikusan igénybe vehető közvetett állami támogatás összege is nőtt – vette észre a Napi.hu a Filmiroda 2021. december 20-i állapotot mutató nyilvántartásában. (Az elszámolás nincs lezárva, így elképzelhető, hogy a számok tovább emelkednek.)

A játékfilmet gyártó Mega Film Kiadó Kft. tavaly még A hazugság ára címmel vetette nyilvántartásra a produkciót 800 millió forint tervezett gyártási költséggel. A büdzsé összege előbb 1,142 milliárd forintra, majd – a legutóbbi adat szerint - 1,436 milliárd forintra emelkedett - írta a lap.

A filmes és adószabályok szerint az alkotók a költségvetés 30 százalékáig igényelhetnek társasági adókedvezményes, azaz közvetett állami támogatást, ami az Elkxrtuk esetében 431 millió forintot jelent – ez a támogatási összeg szerepel most a Filmiroda adatbázisában.

Mi is megírtuk, hogy a magyar mozikat már meghódította Kálomista Gábor producer és Keith English rendező gyurcsányos-dobreves-őszödi beszédes politikai thrillere. 2021 végéig 130 ezren látták, vagy ennyien kellett, hogy lássák a 2006 októberének eseményeit sajátságosan újragondoló filmet. Nemsokára viszont milliók nézhetik majd meg, hogyan gonoszkodott már 2006-ban is Gyurcsányné Dobrev Klára, január végén ugyanis a TV2 is levetíti majd az Elkúrtukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt