Türkmenisztán betemetné a „Pokol kapuját”

január 8., szombat 18:18

Türkmenisztán elnöke elrendelte a rejtélyes - a közeli faluról elnevezett - Darvaza-gázkráter évtizedek óta égő tüzének, azaz a „pokol kapujának” betemetését.

A közép-ázsiai Karakum-sivatag közepén található katlan keletkezését máig rejtély övezi. A legtöbbet hivatkozott verzió szerint a kráter 1971 óta lángol, feltehetően egy félresikerült szovjet bányafúrási kísérlet óta. A fúrás behatolt egy földalatti gázkamrába, beomlott a felszín, és megnyílt a metánnal töltött mélyedés, ahonnan földgáz szivárgott.

A szivárgó földgázt a geológusok meggyújtották, bízva abban, hogy az rövid idő alatt elég. Hát azóta is ég. Viszont elég jól néz ki, bár olyan hőseg áramlik ki belőle, hogy közelről az csak néhány percig kibírható. A turisták ezért inkább távolabbról szemlélik a lángoló üstöt.

Fotó: MICHAEL RUNKEL/robertharding via AFP
Fotó: MICHAEL RUNKEL/robertharding via AFP
Fotó: BJOERN HOLLAND/Image Source via AFP

Türkmén geológusok ellenben állítják, hogy a kráter már az 1960-as években kialakult, és csak az 1980-as években gyulladt ki.

Gurbanguly Berdymukhamedov elnök részben környezetvédelmi és egészségügyi okból döntött a betemetés mellett, de legalább ennyire nyomós érv, hogy az ország értékes természeti erőforrásokat veszít.

Nem ez lesz az első kísérlet a tűz eloltására. Berdymukhamedov 2010-ben már egyszer utasította a geológusokat és szakembereket, hogy találjanak megoldást. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt