Orbán elveszíti a választásokat, de Trumphoz hasonlóan nem fogadja el a végeredményt - jósolja az európai kutatóintézet

POLITIKA
2022 január 10., 06:17
comments 51
  • Izgalmas tavaszt jósol Magyarországnak a European Council On Foreign Relations.

Miután a műfajhoz képest meglepően bejöttek a European Council On Foreign Relations nevű uniós külpolitikai kutatóintézet 2021-es jóslatai, most is érdekes, hogy mit várnak 2022-től.

Annak fényében különösen, hogy a tavalyi, Magyarországot érintő jóslatuk szinte szó szerint vált be. Az ugyanis a következő volt:

“Az EU fokozza harcát Lengyelországgal és Magyarországgal, és egyes jogállamisági kérdésekben engedményekre is kényszeríti őket.

A demokrácia és a jogállamiság ügyében a Brüsszel, illetve Lengyel- és Magyarország között zajló hosszú hidegháború 2021-ben intenzívebbé fog válni. Az uniós költségvetés elfogadásának lendülete és a az a tény, hogy a Fehér Ház autoriter rossz szelleme már nincs a helyén, lehetővé teszik, hogy az Európai Unió elérjen némi előrehaladást és szankciókat vessen be. Ez még nem fogja teljesen helyreállítani a demokráciát Lengyelországban és Magyarországon, de meghúz egy vörös vonalat, és figyelmeztetést jelent majd a többi renitens országnak az unión belül."

Ennek a fényében érdekes, hogy idén is van Magyarországot érintő jóslat, ami még a 2021-esnél is sokkal konkrétabb:


"Orbán Viktor magyar miniszterelnök elveszíti a választásokat, de önmagát hirdeti ki győztesnek

A frissen egyesült ellenzék a magyarországi választásokon legyőzi Orbán pártját, a Fideszt - legalábbis a külső választási megfigyelők szerint. De Orbán ennek ellenére, Donald Trump volt amerikai elnök kottáját követve, bejelenti, hogy ő nyert. Majd annyiban túl is szárnyalja Trumpot, hogy ő tényleg hatalomban is marad. Ez nagy utcai tüntetéseket fog kiváltani Magyarországon, és válságot robbant ki Magyarország és az EU között."

Ennyi volt a jóslat. Figyelemreméltó, hogy a szerzők nem jósoltak semmilyen konkrét uniós szankciót.

A többi 2022-es jóslat egyébként a következő:

  • A demokraták legalább az amerikai Kongresszus egyik házában elveszítik a többségüket a novemberi választásokon.
  • Amerikai-orosz tárgyalások kezdődnek az európai biztonsági rendszerről, de Oroszország nem indít frontális támadást Ukrajna ellen.
  • A fejlett világ megtanul együtt élni a coviddal.
  • Macron nyeri a francia választásokat, majd bejelenti, hogy újraindítja Európát, bármit is jelentsen ez.
  • Megfeneklenek a nukleáris tárgyalások Iránnal, miközben az ország atomprogramja tovább folyik.
  • Egy mérsékeltebb tálib frakció megdönti a kabuli kormány hatalmát.
  • Kína szén-dioxid-kibocsátása nagy tempóban nő tovább.
  • Uniószerte tüntetések robbannak ki a magas energiaárak és az európai Green Deal miatt.
  • Kína folytatja a neki politikailag nem tetsző európai országok gazdasági következményekkel sújtásának gyakorlatát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.