Újabb négy év börtönre ítélték Aung Szan Szú Kjit, Mianmar korábbi vezetőjét

külföld
2022 január 10., 07:27
comments 2

Négy év börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy mianmari bíróság az ország volt vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit, akit többek közt walkie-talkie rádiók jogellenes behozatalában és birtoklásában, illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megszegésében találtak vétkesnek.

A tavaly februári puccsig az ország de facto vezetőjének számító, 76 éves Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellen tucatnyi ügyben emeltek vádat elmozdítása óta, például az export-import szabályok és államtitok megsértése, valamint korrupció miatt, és összesen akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat.

photo_camera Aung Szan Szú Kji és Vin Mjint a bíróság előtt 2021 májusában. Fotó: HANDOUT/AFP

Aung Szan Szú Kjit - Vin Mjintkorábbi államfővel együtt - decemberben már négy év börtönbüntetésre ítélte egy különbíróság arra hivatkozva, hogy a 2020-as választási kampányban uszítást követett el, és megszegte a járványügyi előírásokat. Az ítéletet később négyről két évre csökkentették.

Mianmarban a fegyveres erők tavaly februárban vették át a hatalmat, és Aung Szan Szú Kji mellett az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát letartóztatták. A hadsereg azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszait. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) nevű jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint 1400, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és tizenegyezernél is többen kerültek börtönbe. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt