Az autósok már átszoktak a rosszabb minőségű hatósági áras benzinre, pedig így gyakrabban kell tankolniuk

gazdaság
2022 január 14., 18:13
comments 14

Csütörtöki cikkünkben megírtuk: az Orbán-kormány által hét alapvető élelmiszerre bejelentett árstop következményeként a rosszabb minőségű termékek irányába tolódhat el a fogyasztás. A hasonló folyamat tökéletesen kirajzolódik a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) 2021-es üzemanyag statisztikáiból. November 15-étől hatályos a 480 forintos plafon a 95-ös benzinre és a gázolajra, és ez alaposan megváltoztatta a fogyasztási szokásokat. Röviden: az autósok leszoknak a prémium motorbenzinről, helyette a normál hatósági árast tankolják.

A MÁSZ adatai szerint júniusig 148,5 millió liter prémium fogyott 2021-ben, ami 5,5 százalékkal volt több, mint 2020-ban. Aztán ez az adat szeptemberig felment 236 millió literre, ez már csak 0,7 százalékos növekedést jelent. December végén 299,8 millió liternél állt meg a számláló a prémium benzinnél, ez már 4,7 százalékos csökkenés 2020-hoz képest. A nyilvánvaló ok: a prémium nem lett hatósági áras, a normál 95-ös igen, így hatalmasra nőtt a különbség.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.