Az autósok már átszoktak a rosszabb minőségű hatósági áras benzinre, pedig így gyakrabban kell tankolniuk

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
január 14., péntek 18:13
14

Csütörtöki cikkünkben megírtuk: az Orbán-kormány által hét alapvető élelmiszerre bejelentett árstop következményeként a rosszabb minőségű termékek irányába tolódhat el a fogyasztás. A hasonló folyamat tökéletesen kirajzolódik a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) 2021-es üzemanyag statisztikáiból. November 15-étől hatályos a 480 forintos plafon a 95-ös benzinre és a gázolajra, és ez alaposan megváltoztatta a fogyasztási szokásokat. Röviden: az autósok leszoknak a prémium motorbenzinről, helyette a normál hatósági árast tankolják.

A MÁSZ adatai szerint júniusig 148,5 millió liter prémium fogyott 2021-ben, ami 5,5 százalékkal volt több, mint 2020-ban. Aztán ez az adat szeptemberig felment 236 millió literre, ez már csak 0,7 százalékos növekedést jelent. December végén 299,8 millió liternél állt meg a számláló a prémium benzinnél, ez már 4,7 százalékos csökkenés 2020-hoz képest. A nyilvánvaló ok: a prémium nem lett hatósági áras, a normál 95-ös igen, így hatalmasra nőtt a különbség.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt