Szenved a magyar egészségügy a szakemberhiány miatt a szakdolgozói kamara szerint

január 15., szombat 18:57
2

Az emberhiány miatt szenved leginkább a magyar egészségügy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán szerint.

Az Inforádiónak adott interjúban Balogh azt mondta, a napi munkaterhelés mértéke mára extrém mód megnövekedett. Vannak olyan ellátási formák, ahol szerinte tragikussá vált a helyzet.

A túlterheltség egyik oka elmondása szerint az, hogy egyre inkább fokozódik a kórházba kerülő betegek száma és betegségük súlyossági foka, a másik pedig abból adódik, hogy az ellátásban résztvevő szakdolgozók száma – jelentősebb vagy kisebb mértékben, de – csökken.

A maradók így sokkal többet dolgoznak, 168 helyett 200-220 órában, sőt, Balogh szerint hallani már olyan extrém esetekről is, amelyek a 300 munkaórát közelítik.

A kamara nyilvántartása alapján 2-3 ezerrel lett kevesebb kolléga egy év alatt, de az egészségügyet valóban elhagyók pontos száma a februári éves tagsági kártya megújításánál derülhet ki.

Balogh Zoltán szerint a létszámhiánynak komoly következményei lehetnek, mert a nagyobb leterheltség mellett megnőhet a tévesztések és hibák lehetősége. Ráadásul a nagyobb terheléssel jóval kisebb létszám jut a betegellátás különböző területein a gondozottakra, ellátottakra.

A szakember szerint a következő években az egészségügy megújulásának egyik fontos kitörési pontja kell, hogy legyen a humánerőforrás menedzsment kezelése, és ebben kiemelt szerepet kell hogy kapjon az ápolók és a szakdolgozók helyzete.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt