A bérlakásépítés lehet a lakhatási válság megoldása az ellenzék szerint

POLITIKA
2022 január 17., 13:40

"A kormány 160 ezer forintos fővárosi albérleti díjak mellett a 133 ezres minimálbér ígéretével kampányol" - mondta az Egységben Magyarországért néven egyesült ellenzék hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Szerinte a lakhatási válság érdemi megoldásának egyik kulcsa a bérlakásépítés lehet.

Daruk a BudaPart Gate építkezésén. Itt se bérlakások épültek.
photo_camera Daruk a BudaPart Gate építkezésén. Itt se bérlakások épültek. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

"A Fidesz hárommilliós tandíjjal akar kínai egyetemet importálni az adófizetők pénzéből. Mi hosszú távon harmincezer magyar fiatal lakhatását szeretnénk rendezni" - kötötte össze a bérlakásépítés témáját az ellenzék egyik népszavazási kezdeményezésével a Fudan Egyetemről.

Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő ezt azzal egészítette ki, hogy a bérből és fizetésből élőknek nemhogy az új lakások ára, de még a lakbérek is megfizethetetlenek. Ő a XIII. kerület képviselője, ahol az önkormányzat saját forrásaiból épít bérlakásokat, a múlt héten is átadtak egy 35 lakásos társasházat.

A sajtótájékoztatón a kormány támogatási politikáját is bírálták. A CSOK például "kevesek kiváltsága, miközben felfelé hajtja az ingatlanárakat", mondta Bakos Bernadett, az LMP budapesti elnökségének a tagja. De ahogy előtte Z. Kárpát, úgy ő is megjegyezte, hogy nem eltörölni kívánják a meglévő kedvezményeket, hanem rászorultsági alapon igazságosabbá tenni azokat.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.