Az EU megfigyel két, hormonháztartást zavaró vegyi anyagot

eu
2022 január 19., 17:37

Az Európai Bizottság az ivóvíz szennyezőanyag-mentessége érdekében arról döntött, hogy ezentúl az EU-ban a vízellátási lánc egésze mentén szorosabban nyomon kell követni, hogy jelen van-e az ivóvízben a béta-ösztradiol és a nonil-fenol, két olyan vegyület, ami zavarja a hormonháztartás működését – közölte a bizottság.

A közlemény szerint az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló, tavaly hatályba lépett EU-s irányelv előírásainak megfelelően az Európai Bizottság létrehozta azoknak az újonnan megjelenő vegyületeknek az első megfigyelési listáját, amik esetleges jelenléte az ivóvízben nyomon követést igényel, adott esetben intézkedések meghozatalát is szükségessé teszi.

Lajtos kocsiból ivóvizet töltenek Orfűn 2017. december 23-án
photo_camera Lajtos kocsiból ivóvizet töltenek Orfűn 2017. december 23-án Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Az EU-tagállamoknak 2023. január 12-ig nyomon követési követelményeket kell életbe léptetniük az ivóvízellátási lánc egészében, az irányértékek túllépése esetén pedig intézkedéseket kell hozniuk. Ha idővel olyan új anyagok, köztük hormonháztartást zavaró vegyületek, gyógyszerek vagy mikroműanyagok jelennek meg, amik valószínűsíthetően az ivóvízben is előfordulnak, és potenciális egészségügyi kockázatot jelenthetnek, a tagországoknak jelenteniük kell az uniós bizottságnak. Indokolt esetben a vegyületeket a brüsszeli testület fel fogja venni a megfigyelési listára.

Remények szerint az új mechanizmus hozzá fog járulni a vegyi anyagokra vonatkozó uniós stratégiában és a szennyezőanyag-mentességi cselekvési tervben meghatározott célkitűzések eléréséhez, elősegítve, hogy a környezet mentes legyen a toxikus anyagoktól – közölte az Európai Bizottság. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.