Egy holland egyetem pártatlansági aggályok miatt mondott le a kínai finanszírozásról

külföld
2022 január 25., 06:16
comments 6

Az egyik legnagyobb holland egyetem, a Vrije Universiteit úgy döntött, visszautasít minden további kínai támogatást, miután felmerült, hogy Peking megpróbálja befolyásolni az európai oktatási intézményekben folyó vitákat. Az egyetem közölte, hogy nem fogad el több pénzt a csungkingi Southwest Politikai és Jogi Egyetemtől, és visszafizeti a nemrég kapott összegeket is.

Mindezt azután jelentették be, hogy a holland közmédia, a NOS múlt heti vizsgálata során kiderült, a Vrije Universiteit emberi jogokkal foglalkozó központja, a CCHRC az elmúlt években évi 250 ezer és 300 ezer euró közötti összeget kapott a kínai Southwest egyetemtől.

A NOS szerint a Southwesttől kapott pénzt a CCHRC hírlevelekre, szemináriumok szervezésére és honlapjának fenntartására használta, miközben utóbbi oldalon több olyan bejegyzés is megjelent, amely szembement a kínai jogtiprást érő nyugati kritikákkal. 2020 októberében például arról írtak, hogy a CCHRC kutatói négy Hszincsiang tartománybeli várost is meglátogattak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a régióban „biztosan nem tapasztalható az ujgurok vagy más kisebbségek hátrányos megkülönböztetése”. A CCHRC elnöke, Tom Zwart pedig azt mondta a kínai állami televíziónak, hogy az emberi jogokat Kínában „a hazai körülmények összefüggésében kell vizsgálni, és nem lehet a nyugatot másolni”.

A CCHRC egyébként független kutatóintézetként működik, célja pedig elvileg az, hogy nyílt, kultúrák közötti vitát ösztönözzön az emberi jogi kérdésekről.

A Vrije Universiteit közleményében most úgy fogalmazott, „még a látszata is elfogadhatatlan annak, hogy egy kutatás nem független”, emiatt az egyetem nem fogad el további finanszírozást Kínától, visszaadja a tavaly kapott pénzt, és teljes körű vizsgálatot indít.

A holland oktatási miniszter, Robbert Dijkgraaf az ügyben azt mondta, „megdöbbentették” a történtek, ehhez pedig hozzátette, hogy „garantálni kell az akadémiai szabadságot, integritást és függetlenséget, és fontos, hogy a holland intézmények továbbra is éberek maradjanak más országok nemkívánatos befolyásának lehetséges kockázataival szemben”.

Mindeközben Magyarországon a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal építtetné meg a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszát. Az 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával és nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.