A szlovák elnök szerint fel kell készülni arra, hogy Oroszország ismét megtámadja Ukrajnát

háború
2022 január 26., 20:00
comments 3

Szlovákiában az Ukrajna határán felsorakozó orosz hadosztályok miatt összeült a szlovák biztonsági tanács és a parlament külügyi bizottsága is, írja az Új Szó. A lap idézi Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, aki arról írt az oldalán, hogy fokozni kell Szlovákiában a felkészülést arra az esetre, ha tovább romlik a helyzet, és Oroszország ismét megtámadja Ukrajnát.

Zuzana Caputova Budapesten
photo_camera Zuzana Čaputová Budapesten Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Eduard Heger szlovák miniszterelnök a szerdai kormányülés előtt arról beszélt, hogy az Ukrajnát érő fenyegetés egyben Szlovákia számára is veszélyt jelent. Elmondta, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását, területi egységét, és függetlenségét. „Mint demokratikus ország, mely ezeken az értékeken áll, nem is tehetünk másként” – jelentette ki. A helyzet tárgyalásos megoldását sürgetik. Heger az orosz haderő és haditechnika fokozódó jelenlétéről megjegyezte, hogy a fegyverek hatótávolsága már eléri Szlovákia területét is.

A biztonsági tanács ülése után Ivan Korčok az orosz követelésekről azt mondta, azokat elutasítják, mert vannak közöttük olyanok is, amik átírnák azt a világot, amelybe Szlovákia 1989 után belépett, „vagyis azt a világot, amelyben érvényes, hogy nem más államok döntik el egy adott ország jövőjét, hanem adott ország polgárai”. Egyelőre azonban nem hívják vissza az Ukrajna területén dolgozó szlovák diplomatákat.

Az MTI beszámolója szerint Csehország 4006 darab, 152 milliméteres ágyúlövedéket küld az ukránoknak ajándékként 37 millió korona (544 millió forint) értékben. „A segítséget a kijevi kormány kérte. Az ajándék célja hozzájárulni Ukrajna védelmének megerősítéséhez, miután Oroszország nagy katonai erőket összpontosított az ukrán határ mentén” - mondta Jakub Fajnor kormányszóvivő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.