Koronavírus: lassan növekszik a kórházi betegek száma

járvány
2022 január 27., 08:25

Közel húszezer új covidos fertőzöttel még magasabbra tört a járvány ötödik hulláma. A fertőzöttek száma önmagában keveset mond, annyira kevés tesztet végeznek, hogy ezúttal is 40 százaléka pozitív lett. Ez nagyjából megegyezik az elmúlt hét átlagával.

Ahogy az első ábrán látszik, a budapesti fertőzési görbe mintha visszakanyarodna, de még várnunk kell pár napot, hogy kiderüljön, tényleg túl vagyunk-e a csúcson a fővárosban.

link Forrás
link Forrás

Most már a kórházi adatokban is lassú emelkedés látszik: hétfőn 2921 embert ápoltak, most 3267-et. Ez messze van a korábbi hullámok csúcsaitól, de nem elhanyagolható terhet jelent az ellátórendszer számára.

Az invazív lélegeztetőn levők száma viszont tovább csökkent (157), arányaiban tehát kevesebben vannak nagyon súlyos állapotban, mint korábban. Ebben szerepe lehet annak, hogy az omikron variáns enyhébb tüneteket okoz a deltánál.

link Forrás
link Forrás

A halálozás javuló tendenciát mutat, az elmúlt héten naponta átlagosan 56-an haltak meg, míg a negyedik hullám csúcsán 190-en. Számíthatunk rá, hogy az ötödik hullámban is lesz emelkedés.

link Forrás
link Forrás

Mostanáig 3 millió 567 ezren kaptak három oltást, ami a legbiztosabb védelmet nyújtja a tünetes vagy súlyos megbetegedéssel szemben.

link Forrás

További számok, adatok, trendek a 444 járványoldalán.

Címlapkép: CHRISTIAN CHARISIUS/dpa Picture-Alliance via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.