Az Apple piacra dobott egy nyomkövető kütyüt, most pedig igyekszik kitalálni, hogyan védhetik meg magukat az emberek ellene

TECH
2022 január 28., 13:04

Senki nem gondolta volna, hogy az elveszett kulcsok, pénztárcák és hasonlók megtalálására kitalált digitális eszközt emberek arra fogják használni, hogy tudtukon kívül kövessenek és megfigyeljenek másokat. Vagy hát legalábbis a kütyüt gyártó cég, az Apple nem gondolta volna, így most, több mint fél évvel a termék piacra dobása után próbálja kitalálni és megmondani a felhasználóinak, mit csináljanak ilyen esetben.

A termék, amiről szó van, az AirTag nevű dolog, ami egy kulcstartó méretű kis tárgy, benne nyomkövetővel, így a hozzá kapcsolódó alkalmazásban láthatjuk, hogy éppen hol van a tárgy, amire ráakasztottuk az AirTaget. A termék Apple, de az alkalmazás Android telefonokon is elérhető. Az AirTag tavaly április óta elérhető.

photo_camera AirTag

Nem kellett persze sok idő, hogy az ilyen beállítottságú emberek rájöjjenek, hogy ha egy kulcsot meg lehet találni ezzel a kis bizbasszal, akkor ha valakinek a táskájába, kabátjába, autójába elrejtenek egy ilyet, az ő mozgásukat is lehet követni. A BBC cikke szerint több olyan eset is előfordult, hogy például nők a táskájukban vagy az autójukon találtak idegen AirTaget. Az iPhone-ok elvileg érzékelik, ha van a közelben egy ilyen eszköz, és szólnak is, de ahogy egy amerikai nő beszámolt a BBC-nek, az ő telefonja csak több mint egy órával később értesítette a nem kívánt eszközről, mint ahogy az az autójára került. Amikor a telefonja közölte vele, hogy követték a mozgását, már otthon volt, vagyis aki rátette a kocsijára a nyomkövetőt, már tudta, hol lakik.

Az Apple most a legfrissebb biztonsági útmutatójában leírja, hogy mit tehet az ember ilyen esetekben: milyen alkalmazás jelzi, ha valaki egy AirTaggel követ minket, hogyan lehet törölni az AirTag hozzáférését a helyadatokhoz, hogyan lehet vészjelzést küldeni és beállítani, hogy az eszköz automatikusan jelezzen kiválasztott ismerősöknek, ha a felhasználó biztonságosan hazaért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.