Négy éve nem lőttek fel ekkora rakétát Észak-Koreában

január 30., vasárnap 6:37

Ebben a hónapban a hetedik rakétakísérletét hajtotta végre Észak-Korea európai idő szerint szombaton késő este. A hivatalos közlés szerint egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát küldtek fel, amire 2017 novemberében volt példa utoljára.

Japán és dél-koreai becslések szerint a rakéta 2000 kilométeres magasságba, és 30 perc alatt 800 kilométeres távolságba jutott, elérve a Japán-tengert.

Dé-Koreában követik a rakétakísérletet Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Soha korábban nem végeztek annyi rakétakísérletet Észak-Koreában egy hónapon belül, mint most januárban. Az Egyesült Államok szankciókat is kivetett a korábbi kísérletek miatt, és ezúttal is felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon „a további destabilizáló tevékenységektől”.

A diktatúra vezetője, Kim Dzsongun 2018-ban vállalta, hogy felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, de már úgy véli, nem kell tartania magát az ígéretéhez. Utalásokat is tettek rá, hogy folytatni fogják a teszteket, ha az Egyesült Államok „ellenséges” marad. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt