Csak a fideszes EP-képviselő nem akar vizsgálatot Pegasus-ügyben, indoklása: Gyurcsány

POLITIKA
2022 február 01., 19:09
comments 14
Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselõje
photo_camera Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselõje Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Pegasus-ügyben ült össze kedden az Európai Parlament szakbizottsága, ahol a meghallgatás egyik résztvevője Panyi Szabolcs volt, a Direkt36 újságírója, aki tagja volt a nemzetközi megfigyelési ügyet feltáró újságíró-konzorciumnak, és akit az elmúlt években meg is figyeltek a Pegasus kémszoftver segítségével, miközben a magyar kormány számára kényes ügyekben nyomozott.

Az EUrológus beszámolója szerint Panyi a meghallgatáson arról beszélt, hogy több mint kétszáz újságírót figyeltek a szoftverrel, és összesen tíz európai országban vetették a be a programot, amit eredetileg azért dobtak piacra, hogy a hatóságok hatékonyan küzdhessenek a szervezett bűnözés és a terrorizmus ellen.

Panyi mellett a meghallgatáson felszólalt Gurkan Özturan, a Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központjának munkatársa, aki szintén arról beszélt, hogy igen sok esetet regisztráltak, amikor a Pegasust újságírók ellen használták fel, kifejezetten politikai célból.

A kémszoftverrel szintén megfigyelt Ewa Wrzosek lengyel ügyész ugyanitt arról beszélt, hogy azért kerülhetett célkeresztbe, mert a választások tisztaságával kapcsolatban kezdeményezett nyomozást, de alighanem a kémkedés hatására végül áthelyezték egy másik ügyészségre és állandó megfigyelés alá vonták.

A riport szerint a jelenlévő EP-képviselőket felháborították az elhangzottak, vizsgálóbizottság felállítását sürgették, és az Európai Bizottságot kritizálták tétlensége miatt. Egyetlen kivétel akadt köztük: a fideszes Hidvéghi Balázs, aki állította, hogy Orbán Viktor alatt illegális megfigyelés Magyarországon márpedig nem történt, ahogy azt az adatvédelmi hatóság is megállapította nemrég, ráadásul:

Gyurcsány.

Hidvéghi szerint nem a Pegasus a botrány, hanem ami 2010 előtt történt Magyarországon Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt, amikor

„gyilkosokkal, bűnözőkkel, maffiózókkal tartott kapcsolatot a nemzetbiztonsági szolgálat, hogy a jelenlegi miniszterelnökre terhelő bizonyítékokat gyűjtsenek.”

A fideszes politikusra Panyi azzal reagált, hogy Hidvéghinek inkább arra kellene választ adnia, hogy vajon a most korrupciós ügyben gyanú alatt álló Völner Pál saját szándékából, vagy valakinek a nyomására engedélyezte Panyi és más magyar újságírók megfigyelését.

Március 31-én ismét foglalkozik a témával a szakbizottság. (hvg.hu / EUrológus)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.