A Fővárosi Ítélőtábla szerint mégis lehet pedofilozni a Meseország Mindenkié kiadóját

belföld
2022 február 02., 08:53
comments 14

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Fővárosi Ítélőtábla közleményt adott ki, melyben azt írják, a Magyar Helsinki Bizottság által kiadott nyilatkozatban és az az alapján megjelent cikkekben írottakkal ellentétben az indoklásban nem hivatkoztak a miniszterelnök 2020.októben 3-i rádióinterjújában elhangzott egyik kijelentésére. Azt is írják, az ítélet kihirdetésekor, a szóbeli indoklásban „a pedofíliát és homoszexualitást összemosó” mondatot nem használták, illetve, hogy nem hangzott el az sem, hogy „a pedofília is bántja a gyerekeket, és ez a könyv is azt teszi”. „Ezzel szemben a perben vitatott cikkben írtak és a kereset tárgyává tett újságírói vélemény ismertetésére került sor” - írják. Az ügyben kiadott sajtóösszefoglalójuk ide kattintva olvasható.

A Fővárosi Ítélőtábla közleményére reagált a Magyar Helsinki Bizottság újabb közleményében azt írja, a bíróság szerint a Labrisz és ők is félreértelmezték a tanácselnök szavait, szerintük azonban nem ez történt. A jogvédő szervezet szerint a tanácsvezető bíró alig tízperces szóbeli indoklásában kétszer is hangsúlyozta, hogy a cikk kiindulópontja a a miniszterelnök nyilatkozata. Azt is írják, hogy sosem állították, hogy a szóbeli indoklásban „a pedofíliát és homoszexualitást összemosó” mondat elhangzott volna, azt azonban továbbra is meghökkentőnek tartják, hogy a bíróság szerint biztosan nem lehetett a szerző célja a Labrisz lejáratása azzal a kijelentésével, amely szerint a Labriszt egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélni.

A Fővárosi Ítélőtábla lapunknak küldött levelében is azt írta, a hivatkozott szóbeli indokolásban a www.magyarnemzet.hu-n megjelent ,,Meseország: mit mond a tudomány?" címmel megjelent cikkben közölt miniszterelnöki nyilatkozatokat a másodfokú bíróság nem idézte. „A kormányfő szavait nem értékelte és arra döntést nem alapított, ahogyan az sem hangzott el, miszerint „a pedofilia is bántja a gyerekeket, a Meseország Mindenkié is" - írják. „A valóság az, hogy a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét kizárólag a hatályos jogszabályi rendelkezésekre és a kapcsolódó alkotmánybírósági gyakorlatra alapította.”

A Fővárosi Ítélőtábla keddi, másodfokon hozott ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet cikke, amiben pedofilnak nevezték A Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó civil szervezetet - olvasható az egyesületet képviselő Helsinki Bizottság honlapján. Novemberben, első fokon még bocsánatkérésre és sérelemdíj fizetésére kötelezték a Magyar Nemzetet, most azonban ezzel ellentétes ítéletet hoztak.

A mesekönyvet, melynek projektkoordinátorát, Rédai Dorottyát a Time a 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, a kezdetektől támadták, Dúró Dóra látványosan le is darálta. A Meseország mindenkié sztorijai olyan fontos témákról szólnak, mint szexuális orientáció sokfélesége, a családon belüli erőszak, az igazságosság vagy a szegénység, és arra tanítanak, hogy legyünk elfogadóbbak egymással.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Magyar Nemzet októberben hozott le egy írást, melynek szerzője a könyvet a pedofíliához, a kiadót pedig pedofil szervezethez hasonlította. A Labrisz emiatt perelt és nyert első fokon. A Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint azonban mégse hibázott a Magyar Nemzet. Az indoklásban meglepő módon szóba kerültek Orbán Viktor szavai is, azaz hogy a kormányfő szerint is van kapcsolat a homoszexualitás és a pedofília között. A bírói tanács szerint a pedofília is bántja a gyerekeket, a Meseország Mindenkié is, így nem volt sértő a lap szerzőjének hasonlata.

A döntés szerint a Magyar Nemzetnek nem kell se bocsánatot kérnie, se sérelemdíjat fizetnie.

„Másfél éve próbálnak besározni minket. De itt nem csak rólunk van szó. A népszavazási kampányban a miniszterelnök azóta is megtévesztő módon mossa össze az iskolai szexuális felvilágosítást, a homo- és transzszexualitást a pedofília bűncselekményével, miközben tudjuk, hogy ezen bűncselekmények nagyrésze a családon belül történik, és többségében a gyerekek heteroszexuális felnőtt hozzátartozói követik el. A bíróság mai ítélete felmentést és biztatást ad ennek az aljas, manipulatív hazugságnak és ezeknek az elkövetőknek. Nem igaz, hogy a homo- és transzfób népszavazás és politikai kampány gyerekeink védelmét szolgálja. A gyerekeket éppen attól a bántalmazástól és kirekesztéstől kell megvédeni, amit az ő védelmükben színleg fellépő gyűlölködő és felelőtlen politikusok képviselnek” – értékelte a bíróság ítéletét Rédai Dorottya, a Labrisz ügyvivője.

„Nehéz nem látni az összefüggést a mai ítélet és az április 3-i homofób népszavazás között. A Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési színvonala hasonló tárgyú ügyekben az utóbbi időszakban látványosan zuhan” – mondta Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság ügyvédje.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.