Izraelben újságírókat, aktivistákat, kormányzati szereplőket és a Netanjahu-ügy tanúit is megfigyelték a Pegasus segítségével

külföld
2022 február 07., 15:07
comments 1

Az izraeli rendőrség is bevetette a Pegasus kémszoftvert: újságírókat, tüntetések szervezőit, üzletembereket, a Netanjahu-ügy tanúit, vádlottjait, Netanjahu fiát, sőt minisztériumok felsővezetését is lehallgatták, úgy, hogy erre nem kaptak bírósági engedélyt - derült ki a Calcalist oknyomozó cikksorozatából, melyet a Haaretz szemlézett. Most a rendőrség elismerte a Pegasus használatát. Források szerint mindez Roni Alsheich korábbi rendőrparancsnok vezetése idején történt.

photo_camera Fotó: JOEL SAGET/AFP

Tizenhét emberről írt a Calcalis, a Pegasus-botrány által érintett országok közül egyikben sem derült ki, hogy ilyen sokak telefonját feltörték volna. Célpont volt többek közt három polgármester, öt minisztérium volt főigazgatója, Benjamin Netanjahu két médiatanácsadója és a fia, egy szakszervezeti vezető, Netanjahu korrupciós ügyének egy másik vádlottja, és mások.

Izrael közbiztonsági minisztere, Omer Bar-Lev kormánybizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására, és Naftali Bennett miniszterelnök is megígérte, hogy kivizsgálják a botrányt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.