Trump hazavitte a Fehér Házból Kim Dzsongun leveleit

február 7., hétfő 20:54
1

Donald Trump volt amerikai elnök a Fehér Házból távozva hazavitte Kim Dzsongun észak-koreai vezető leveleit, és néhány más feljegyzést is – írta meg a Washington Post.

A lap az ügyre rálátó három forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai Nemzeti Levéltár januárban visszaszerzett több doboznyi dokumentumot, amiket a Fehér Házból szabályellenesen elvittek ahelyett, hogy az előírásoknak megfelelően átadták volna a nemzeti archívumnak.

Becsületbeli ügy

Az iratokkal teli dobozok visszaszolgáltatása a Washington Post szerint aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a volt elnök mennyire tartotta magát az elnökségi iratok kezelését szabályozó amerikai törvényhez, ami többek között jegyzőkönyvek, levelek, e-mailek, faxok és más írásos üzenetek megőrzéséről rendelkezik.

Az amerikai Nemzeti Levéltárnak korlátozottak a lehetőségei a szabályok betartásának kikényszerítésére, az egyik levéltári tisztségviselő azt mondta a lapnak, hogy a törvény lényegében „becsületbeli megállapodás” alapján működik.

„Szerelmes levelek”

Trump egykori tanácsadói tagadták, hogy a volt elnök rosszhiszeműen járt volna el, tekintve, hogy a dobozok csak emlékeztetőket, ajándékokat, a világ vezető politikusaitól kapott leveleket és egyéb levelezést tartalmaztak.

Két illetékes szerint a levéltárhoz – Trump floridai Mar-a-Lago klubjából – visszakerült dokumentumok között szerepel Kim Dzsongun észak-koreai diktátor Trumppal folytatott üzenetváltása is, amit a volt elnök egyszer úgy jellemzett, hogy „szerelmes levelekről” van szó.

Fotó: Brendan Smialowski/AFP

De az iratok között van az elődjének, Barack Obamának is az üzenete, amit a demokrata párti elnök az utódjának hagyott a Fehér Házban.

A hosszú távú elszámoltathatóság egyetlen módja

A Washington Post szerint az amerikai levéltárnak gondot okoz, hogy a volt elnök nem tartotta be pontosan az iratok megőrzésére vonatkozó előírásokat, és gyakran széttépett hivatalos dokumentumokat, így az archívumnak több száz oldalnyi papírt kellett, illetve kell még összeragasztania.

„Az egyetlen módja, hogy bármely elnök hosszú távon valóban elszámoltatható legyen, ha megőrizzük a feljegyzéseket arról, hogy ki mit mondott, ki mit tett, milyen politikát szorgalmaztak, vagy hajtottak végre. Mindez rendkívül fontos, és (…) túlnyúlik a választásokon és a választási kampányokon” – idézett a lap egy amerikai elnökökre szakosodott történészt, Lindsay Chervinskyt.

Ha a feljegyzéseket és dokumentumokat nem adják át, „az komoly aggályokat teremthet a következő kormányzatnak, ami információk hiányában kénytelen vakon repülni” – mondta Chervinsky.

Mindig ezt csinálják

A Washington Post szerint kisebb-nagyobb mértékben mindegyik korábbi amerikai kormányzat megszegte az elnöki iratkezelésre vonatkozó törvényt, általában elektronikus leveleket vagy hivatalos telefonbeszélgetések leiratait nem adták át a levéltárnak.

A lap megkeresésére az amerikai Országos Levéltár nem kívánta kommentálni az ügyet, Donald Trump szóvivője pedig nem reagált. (WaPo via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt