Megugrott az öngyilkossági kísérletek száma a járvány kezdete óta

Jelentősen megnövekedett az öngyilkossági kísérletek száma a járvány idején - nyilatkozta az RTL.hu-nak dr. Lázár András Bence pszichiáter, a Magyar Orvosi Kamara Pszichiátriai Csoportjának vezetője.

Ennek a szakember szerint több oka van. A lezárások a sérülékenyebbek számára komoly mentális és lelki megterhelést jelentenek, és a bizonytalanság még könnyebben a reménytelenségbe taszíthatja ezeket az embereket, különösen ha egyedül élnek.

Másrészről a lezárások, az egészségügyi rendszer átrendeződése és terheltsége miatt a pszichiátriai ellátórendszer nem tud rendelkezésére állni mindenkinek, akinek szüksége lenne rá. Kifejezetten aggasztó jelenség, hogy főleg a serdülő korosztályt viselték meg a karantén hatásai: a 15-19 éves korosztályban rendkívül megsokasodtak a depresszív tünetek 2020 eleje óta.

Ehhez kapcsolódik, hogy az ilyen válsághelyzetekben rendkívüli módon megnövekedik az alkoholfogyasztás, ami rendszerint húzza magával az öngyilkosságok számának emelkedését is.

A jelenséget nehéz számszerűsíteni, mert a hatóságok nem árulnak el adatokat arra vonatkozóan, hogy hány öngyilkossági kísérlethez hívják őket. Amit tudni lehet, hogy az öngyilkosságot megkísérlő nagyjából kétharmada küzd valamilyen mentális betegséggel. Sem a Népegészségügyi Központ, sem az Országos Mentőszolgálat nem osztott meg részletes adatokat az RTL.hu-val. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő válaszára még várnak. Némi támpontot jelent, hogy a befejezett öngyilkosságokról áll rendelkezésre adat: 2020-ban 10 százalékkal oltották ki saját életüket az egy évvel korábbihoz képest - ezzel egy évtizede tartó pozitív trend tört meg. Magyarország ezzel együtt is az „öngyilkossági világlista” felső harmadához, Európán pedig Lettországgal, Litvániával, Szlovéniával és Belgiummal közösen az élvonalhoz tartozik.

Intézményi oldalról is van felelősség ebben a kérdésben. A MOK korábban jelezte a minisztérium és a Kórházi Főigazgatóság irányába, hogy Magyarországon is szükség lenne olyan szuicid nyilvántartásra, ami segíti nyomon követni a különösen veszélyeztetett betegeket, megelőzendő az újabb kísérleteket. Ezek hiányában dr. Lázár szerint csak tudományos közleményekre, és a KSH adataira lehet hagyatkozni. (RTL.hu)

Az öngyilkosság megelőzhető. Ha bajban van, lelki gondok, sötét gondolatok nyomasztják, kérhet segítséget!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt