Rovarokkal gyógyítják egymás sebeit a csimpánzok egy új megfigyelés szerint

február 8., kedd 15:28
Csimpánzok a Kibale Nemzeti Parkban Fotó: Patrick Kientz/Biosphoto

Etológusok megfigyelték, hogy a vadon élő csimpánzok rovarokat használva igyekeznek segíteni egymáson, ha egy társuk megsérül.

A Current Biology szakfolyóiratban megjelent kutatási eredmények két okból is figyelemreméltóak, egyfelől fontos érvet jelenhetnek majd meg az állatok empátiájáról szóló tudományos vitában. De nemcsak a szándék, hanem a módszer is tanulságos. Sok rovar gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású anyagokat tartalmaz, amik a sebbe helyezve enyhíthetik a majom fájdalmait.

A tudósok a nyugat-afrikai Gabonban figyelték meg elsőként, hogy a csimpánzok nemcsak a saját sebeiket, hanem társaikét is rovarokkal kezelik. Ez a projekt 2019-ben kezdődött, amikor egy Suzee nevű felnőtt nőstény csimpánz egy sebet vizsgált serdülő fia lábán. Suzee hirtelen elkapott egy rovart a levegőből, a szájába vette, összenyomta, majd a sebre tapasztotta. Miután kihúzta a rovart a sebből, még kétszer ugyanígy tett.

A jelenetsor a gaboni Atlanti-óceán partján fekvő Loango nemzeti parkban játszódott le, ahol a kutatók egy 45 fős, veszélyeztetett fajnak számító csimpánzcsoportot tanulmányoznak. A következő 15 hónap során a tudósok legalább 19 alkalommal látták, ahogy a csimpánzok ezt a kezelést alkalmazzák önmagukon. Két másik alkalommal aztán azt figyelték meg, hogy a sérült csimpánzokat egy vagy több majomtársuk hasonló módszerrel kezeli.

A sérültek egyáltalán nem tiltakoztak az ápolás ellen, épp ellenkezőleg, pedig alighanem fájdalmas élmény, ha egy nyílt sebbe rovar préselődik. A kutatók szerint annak felismerése, hogy a majom a fájdalom dacára kitart a kezelés mellett, „elképesztő”.

Madarakat, medvéket, elefántokat és más állatokat is megfigyeltek már öngyógyítás közben, többek közt egyes növények célzott fogyasztásával, a csimpánzok esetében azonban az a különleges, hogy nemcsak magukat kezelik, hanem másokon is segítenek.


Egyes tudósok még mindig kételkednek abban, hogy az állatfajok képesek-e olyan szociális viselkedésre, mint az önzetlen törődés másokkal, de a kutatásvezető szerint erre az empatikus viselkedésre nincs más értelmes magyarázat. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt