Rovarokkal gyógyítják egymás sebeit a csimpánzok egy új megfigyelés szerint

ÁLLAT
2022 február 08., 15:28
Csimpánzok a Kibale Nemzeti Parkban
photo_camera Csimpánzok a Kibale Nemzeti Parkban Fotó: Patrick Kientz/Biosphoto

Etológusok megfigyelték, hogy a vadon élő csimpánzok rovarokat használva igyekeznek segíteni egymáson, ha egy társuk megsérül.

A Current Biology szakfolyóiratban megjelent kutatási eredmények két okból is figyelemreméltóak, egyfelől fontos érvet jelenhetnek majd meg az állatok empátiájáról szóló tudományos vitában. De nemcsak a szándék, hanem a módszer is tanulságos. Sok rovar gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású anyagokat tartalmaz, amik a sebbe helyezve enyhíthetik a majom fájdalmait.

A tudósok a nyugat-afrikai Gabonban figyelték meg elsőként, hogy a csimpánzok nemcsak a saját sebeiket, hanem társaikét is rovarokkal kezelik. Ez a projekt 2019-ben kezdődött, amikor egy Suzee nevű felnőtt nőstény csimpánz egy sebet vizsgált serdülő fia lábán. Suzee hirtelen elkapott egy rovart a levegőből, a szájába vette, összenyomta, majd a sebre tapasztotta. Miután kihúzta a rovart a sebből, még kétszer ugyanígy tett.

A jelenetsor a gaboni Atlanti-óceán partján fekvő Loango nemzeti parkban játszódott le, ahol a kutatók egy 45 fős, veszélyeztetett fajnak számító csimpánzcsoportot tanulmányoznak. A következő 15 hónap során a tudósok legalább 19 alkalommal látták, ahogy a csimpánzok ezt a kezelést alkalmazzák önmagukon. Két másik alkalommal aztán azt figyelték meg, hogy a sérült csimpánzokat egy vagy több majomtársuk hasonló módszerrel kezeli.

A sérültek egyáltalán nem tiltakoztak az ápolás ellen, épp ellenkezőleg, pedig alighanem fájdalmas élmény, ha egy nyílt sebbe rovar préselődik. A kutatók szerint annak felismerése, hogy a majom a fájdalom dacára kitart a kezelés mellett, „elképesztő”.

Madarakat, medvéket, elefántokat és más állatokat is megfigyeltek már öngyógyítás közben, többek közt egyes növények célzott fogyasztásával, a csimpánzok esetében azonban az a különleges, hogy nemcsak magukat kezelik, hanem másokon is segítenek.


Egyes tudósok még mindig kételkednek abban, hogy az állatfajok képesek-e olyan szociális viselkedésre, mint az önzetlen törődés másokkal, de a kutatásvezető szerint erre az empatikus viselkedésre nincs más értelmes magyarázat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.