Összefog a kínai nyomásgyakorlás ellen Ausztrália és Litvánia

február 9., szerda 11:04
4

Szerdán találkozott Gabrielius Landsbergis és Marise Payne, Litvánia és Ausztrália külügyminisztere, hogy szorosabbra fűzzék a két ország együttműködését, írja az AP.

A tárgyalás középpontjában a Kína által gyakorolt politikai-gazdasági nyomás állt. A két külügyminiszter megegyezett a hozzájuk hasonló hozzáállású országok együttműködésében, a nemzetközi szabályok, a szabad, nyitott és átlátható kereskedelem alapján. Fontosnak tartják a biztonság és a stabilitás fenntartását.

Ausztrália még tavaly bőszítette fel Pekinget, amikor a koronavírus eredetének kivizsgálását követelte. Azóta az ausztrál exportőrök rengeteg pénzt vesztettek a korlátozó büntetővámoknak köszönhetően, így a szigetországnak érdekében állhat az európai piacokon való erősebb jelenlét.

"Egy darabig Ausztrália volt a legfőbb példa arra, hogy hogyan használja Kína a kereskedelmet politikai eszközként vagy akár fegyverként" - mondta Gabrielius Landsbergis. "Most Litvániai is csatlakozik ehhez az exkluzív klubhoz, egyértelműen nem utolsóként" - tette hozzá.

Vilnius és Peking kapcsolata pedig azután romlott meg, hogy a 2.8 milliós balti állam engedélyezte, hogy Tajvan a saját nevén nyisson képviseleti irodát a fővárosban. Ezzel megtörte a diplomáciában bevett általános gyakorlatot, miszerint a Tajvan függetlenségét tagadó Peking számára a "Kínai Tajpej" az elfogadható megnevezés.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt