Lehetnek még robbanótestek az esztergomi bazilika kupolájában

építészet
2022 február 16., 17:05
comments 2

Lehetnek még robbanótestek az esztergomi bazilika kupolájában, fokozott óvatossággal folytatják a felújítást – mondta el Németh Tamás, a székesegyház felújítását vezető építész.

A felújítás alatt álló bazilika kupolájában kedden találtak egy 76 mm-es, II. világháborús szovjet repeszgránátot, amit ma eltávolítottak a falból, és a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vittek, hogy megsemmisítsék.

Németh Tamás azt mondta, a mostaninál sokkal nagyobb, fel nem robbant lövedék nem valószínű, hogy maradt a kupolában, de ahhoz hasonló, kisebb gránátokat könnyen találhatnak még a 2023 végéig tartó felújítási munkálatok során.

A felújítást vezető építészmérnök ezért fokozott óvatosságra intette a kupolában dolgozókat, és arra kérte őket, hogy mindig legyen náluk detektor, amivel megvizsgálhatják a falat, ha azon bármilyen deformálódást látnak.

photo_camera Az Esztergomi bazilika látképe 2021. július 30-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Németh Tamás szerint ezek a lövedékek közelről többnyire látszanak, a most megtalált gránát azért maradhatott ilyen sokáig észrevétlen, mert a bazilika 2020-ban elkezdett felújítása előtt senki sem mászott fel olyan magasra, ahonnan már látható.

Az építész szerint nehéz megbecsülni, felrobbanása esetén mekkora statikai kárt okozott volna a megtalált gránáttest, ami egykor két ablak közé csapódott be, de bármilyen kis robbanótest kibillenthet az egyensúlyából egy stabil statikai rendszert. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt