A kormány 48 milliárdot pumpál a Demeter Szilárd köré épített alapítványba

PÉNZ
2022 február 17., 19:36
comments 9

A kormány 4 év alatt több mint 48 milliárd forint közpénzt juttat a Demeter Szilárdhoz köthető Magyar Kultúráért Alapítványnak, írja a hvg.hu egy szerdán megjelent kormányhatározat alapján.

Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója
photo_camera Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A kormánydöntés alapján a Magyar Kultúráért Alapítványon (MKA) keresztül kell biztosítani az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatását, de az alapítványhoz kerül a Magyar Művészeti Akadémia és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. művészeti ösztöndíjrendszere is. Valamint a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely működtetéséhez szintén Demeterék alapítványának bevonásával kell biztosítani a támogatást. De a magyar nyelvű folyóiratok támogatási rendszerének átalakítása is az ő feladatuk lesz. Ezekre a feladatokra „a kultúrstratégiai tevékenysége megerősítése érdekében” az alapítvány:

  • 2022-ben 12 725 660 000 forint többletforrást,
  • 2023-ban 12 591 500 000 forintot,
  • 2024-ben 11 571 540 000 forintot,
  • 2025-ben pedig 11 281 540 000 forintot kap.

A Magyar Kultúráért Alapítvány létrehozására tavaly nyáron 600 milliós alaptőkét biztosított az állam, valamint megkapta a Demeter Szilárd köré szervezett intézmények ingatlanvagyonát. Így az alapítványhoz került a Petőfi Irodalmi Ügynökség, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. is, amikkel együtt jár a a Zichy-kastély és a Hajógyári-sziget déli része, a Bem rakpartra néző Andrássy-palota, a zsennyei, szentendrei, mártélyi, galyatetői, kecskeméti és hódmezővásárhelyi alkotóház, a nemrég felújított Szentendrei Régi Művésztelep és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.