Meghalt a világ egyik legjobb vadászpilótája Ukrajna fölött

március 1., kedd 12:22
21

Életét vesztette Olekszandr Okszancsenko, az ukrán légierő egyik legjobb pilótája. Az ukrán ezredes gépét (azt egyelőre nem közölték, mivel repült) orosz rakéta, egy Sz-400 Triumph rendszerből kilőtt légvédelmi eszköz találta el péntek éjszaka. Halálhírét az ukrán hadsereg jelentette be Facebookon. Okszancsenkót posztumusz Ukrajna Hőse címmel tüntette ki Zelenszkij elnök. (Egyszer már életében is megkapta ezt a díjat.)

„Olekszandr Okszancsenko ezredes, aki már Ukrajna Hőse, légi csatában halt meg, amikor ellenséges repülőket próbált elzavarni... Kár, hogy nem életében kapta meg a hősi címet, megérdemelte volna... Számomra ő egy örök hős” - írta Lana Boriszova Facebookon.

A pilótát nemzetközileg is a legjobbak között tartották számon, légi bemutatók sztárja volt, Szu-27-es (Flanker) vadászgéppel mutatott be trükköket. Az Operational APU Telegram csatornája szerint több mint kétezer órát repült. Ahogy legendás pilótáknál szokás, beceneve is volt: Szürke Farkasnak hívták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt