Meghalt a világ egyik legjobb vadászpilótája Ukrajna fölött

GYÁSZ
2022 március 01., 12:22
comments 21

Életét vesztette Olekszandr Okszancsenko, az ukrán légierő egyik legjobb pilótája. Az ukrán ezredes gépét (azt egyelőre nem közölték, mivel repült) orosz rakéta, egy Sz-400 Triumph rendszerből kilőtt légvédelmi eszköz találta el péntek éjszaka. Halálhírét az ukrán hadsereg jelentette be Facebookon. Okszancsenkót posztumusz Ukrajna Hőse címmel tüntette ki Zelenszkij elnök. (Egyszer már életében is megkapta ezt a díjat.)

„Olekszandr Okszancsenko ezredes, aki már Ukrajna Hőse, légi csatában halt meg, amikor ellenséges repülőket próbált elzavarni... Kár, hogy nem életében kapta meg a hősi címet, megérdemelte volna... Számomra ő egy örök hős” - írta Lana Boriszova Facebookon.

A pilótát nemzetközileg is a legjobbak között tartották számon, légi bemutatók sztárja volt, Szu-27-es (Flanker) vadászgéppel mutatott be trükköket. Az Operational APU Telegram csatornája szerint több mint kétezer órát repült. Ahogy legendás pilótáknál szokás, beceneve is volt: Szürke Farkasnak hívták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.