Palkovics László bemutatta az első magyar kocsi replikáját Keszthelyen

március 3., csütörtök 20:23
11

A Festetics-kastély hintómúzeumában látható annak a Mátyás korabeli kocsinak a replikája, aminek az eredetije a mai közlekedés egyik alapja.

Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A Helikon Kastélymúzeumban este tartott kocsiavatón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta: a mai magyar járműipar alapja az az innovatív képesség, ami már az 500 évvel ezelőtti kocsikészítő mesterekben is megvolt.

A modern magyar járműgyártás az 1990-es években támadt fel újra, amikor néhány ötletből elindultak a kutatások, majd megjelentek azok a világcégek, amik a magyar mérnökök tudására is alapozhattak – mondta a miniszter, aki szerint ennek a fejlődésnek a legújabb állomása a Zalaegerszegen hamarosan átadandó járműipari tesztpálya, ami a világ egyik leginnovatívabb ilyen létesítménye, Zala megye pedig ezzel a világ járműiparának egyik meghatározó helyévé is válik.

Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az avatón Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója felidézte, hogy 1485-ben foglalta el Mátyás király Bécset, ami gyakoribbá tette a Buda és Bécs közötti közlekedést. Az ezen az úton fekvő Kocs község mesterei voltak azok, akik egy szekér alapján elkészítették az első könnyű, kényelmes és gyors szekeret, amivel lehetővé vált, hogy a két város között egy nap és egy éjszaka alatt megtegyék az utat az utazók.

Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Azt mondta, a járműről már 1895-ben írásban is említést tettek, majd 1518-ban készült részletesebb leírás is róla, 1568-ban pedig egy augsburgi festő alkotta meg azt a ma is ismert rajzot, ami a mostani kocsireplika terveinek alapjául szolgált.

A keszthelyi múzeum hintójavító műhelyének mesterei gyártották le a kocsit, amihez Badacsonytomajban készítették el a vesszőfonatot. A megvalósítás ötlete pedig Knezsik Istvántól, az Autós Nagykoalíció elnökétől származik, aki nemcsak felvetette, de finanszírozta is a jármű elkészítését – mondta Pálinkás Róbert.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója (b) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) a Mátyás korabeli kocsi most elkészült replikájának avatásán a Festetics-kastély hintómúzeumában 2022. március 3-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Ötletadóként Knezsik István a rendezvényen azt mondta, a modern mobilitás, a négykerekű közlekedés ősei mi, magyarok vagyunk, a világ számos nyelvében is a mi szavunk alapján honosodott meg a kocsi neve.

A keszthelyi műhelyben most még egy hasonló kocsit építenek a megrendelése alapján, de ezt a szekeret már a Kocs községben lévő kocsimúzeumnak adományozza majd. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt