Megszavazta az Európai Tanács: ideiglenes védelmet kapnak az ukrán menekültek

külföld
2022 március 04., 17:27

Az Európai Unió Tanácsa egyhangúlag elfogadta az ukrajnai háború miatt menekülni kényszerülők ideiglenes védelmére vonatkozó végrehajtási határozatot - közölte az uniós testület pénteken.

Az ideiglenes védelem olyan sürgősségi mechanizmus, amely a személyek tömeges beáramlása esetén alkalmazható.

Célja, hogy azonnal, és egyéni kérelmek vizsgálata nélkül is, védelmet nyújtson a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőknek.Az intézkedést azonnali hatállyal vezetik be, hogy a menekültek az Európai Unióban minél hamarabb harmonizált jogokat élvezhessenek. E jogok közé tartozik a

  • tartózkodási engedélyhez,
  • a munkaerőpiachoz,
  • a lakhatáshoz,
  • az orvosi ellátáshoz,
  • valamint a gyermekoktatáshoz való hozzáférés

A közlemény szerint a határozat egyéves kezdeti időszakra, átmeneti védelmet biztosít. Ez szükség esetén legfeljebb kétszer egyéves időszakra meghosszabbítható. Az Európai Bizottság azonban bármikor javasolhatja az ideiglenes védelem megszüntetését is, ha azt az ukrajnai helyzet lehetővé teszi.

photo_camera Ukrán menekültek Siretben, az ukrán-román határnál lévő menekülttáborban. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

A határozat értelmében a konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerült ukrán állampolgárok, valamint családtagjaik, az Európai Unió egész területén jogosultak lesznek védelemre. Szintén védelemben részesülnek az EU-ban azok az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó, nem ukrán állampolgárok és hontalanok, akik nem tudnak visszatérni származási országukba vagy régiójukba.

Azok, akik csak rövid időre tartózkodnak jogszerűen Ukrajnában és biztonságosan vissza tudnak térni a származási országukba, nem tartoznak e védelem hatálya alá. Számukra viszont az átutazáshoz lehetővé kell tenni az Európai Unió területére történő belépést, hogy hazatérhessenek.

A határozat részeként, az Európai Bizottság koordinálni fogja a tagállamok közötti együttműködést és információcserét, illetve az uniós ügynökségek - köztük a Frontex, az uniós menekültügyi ügynökség és az Europol - a tagállamok kérésére további operatív támogatást nyújthatnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.