Egyes források szerint lemondott a fehérorosz vezérkari főnök

külföld
2022 március 06., 20:06
comments 21
photo_camera Viktor Gulevics

Még képtelenség eldönteni, hogy célzatos, Putyin hadseregének demoralizálását szolgáló álinformáció vagy igaz hír, hogy a keményvonalas putyinistának ismert Viktor Gulevics fehérorosz tábornok lemondott volna. Foglalkozni azért érdemes mégis vele, mert a sztori tökéletesen illusztrálja, milyen intenzív információs háború folyik, mindkét részről.

Olyan, március 4-ei keltezésű levél fotója kering hosszú órák óta a neten, ami szerint benyújtotta volna lemondását Viktor Gulevics vezérőrnagy, a belarusz vezérkari főnök, az ország honvédelmi miniszterhelyettese.

A rövid levélben az Ukrajna orosz invázióját eddig támogató Gulevics azzal magyarázza a lépését, hogy a fehérorosz hadsereg katonái tömegesen tagadják meg a részvételt az ukrán hadjáratban, olyan mennyiségben, hogy Fehéroroszország képtelen akár egyetlen teljes harci egység kiküldésére.

"Hiába végeztünk példás munkát az egységparancsnokok kiképzésekor, ez nem járt eredménnyel. Bátorkodom feltételezni, hogy ezen katonai egységek parancsnokainak leváltása sem hozná meg a kívánt eredményt”.

- áll a levélben.

Csakhogy annak hitelességét - eddig - semmi sem bizonyítja, a fehérorosz illetékesek pedig határozottan tagadják, hogy valódi lenne. A belaruszok szerint eleve nem is a honvédelmi miniszternél kellene lemondania.

Az biztos, hogy jókora meglepetést okozna, ha kiderülne, hogy a levél valódi, mivel Gulevics eddig annyira keményvonalasnak és putyinistának volt elkönyvelve, hogy Nagy-Britannia például személy szerinti szankciókkal sújtotta őt pár napja. A brit retorziók oka, hogy támogatta és elősegítette, hogy Oroszország egyes csapatai fehérorosz területen keresztül támadjanak rá Ukrajnára és ő irányította a két ország seregeit összehangoló hadgyakorlatot is az inváziót megelőzően.

(via Daily Mail, interfax.com.ua)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.