A britek szerint az oroszok ma az ukrán internet, tévé és rádió kilövésére mehetnek rá

külföld
2022 március 07., 09:12
comments 2

A brit külügyminisztérium mai titkosszolgálati összefoglalója szerint az ukrán internet fizikai hálózatának lerombolása lehet az orosz inváziós erők fő csapásiránya.

(A brit külügyminisztérium az angolszász országok új keletű taktikájának megfelelően naponta közli, hogy a legfrissebb kémjelentéseik szerint mire készülnek az oroszok, illetve értékeli az előző nap eseményeit. Az eddig jóslataik meglehetősen pontosnak bizonyultak.)

A mai, március 7-i előrejelzésük szerint az orosz fél valószínűleg az ukrán kommunikációs infrastruktúra lerombolására tör, hogy csökkentse az ukrán polgárok hozzáférését a megbízható hírekhez és információkhoz. Az összefoglaló megjegyzi, hogy Harkivban tegnap a március 1-i kijevi esethez hasonlóan kilőttek egy tévétornyot. A külügyminisztériumi anyag szerint az ukrajnai internetelérést az infrastruktúra bombázása járulékos kárként eleve rontja. A múlt héten kiesések voltak a netelérésben Mariupolban, Szumiban, Kijevben és Harkivban.

Az már a háború első-második napján bebizonyosodott, hogy az illiberális Putyin-rezsim ezúttal is próbál élni a propagandaháború, vagyis az álhírterjesztés eszközével. Akkor azt igyekeztek elhitetni, hogy Zelenszkij elnök menekül. A valóság megmutatta, hogy mit ér a propaganda, ha a játéktér egyenlő: Zelenszkij válaszként olyan hatásos videókkal mutatta be, hogy az orosz kormánypropagandával ellentétben nagyon is Kijevben van és kitart, hogy éppen ez hozta meg Ukrajnának lényegében az egész világ villámgyors támogatását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.