18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Végignézte a családja, ahogy meghal a 62 éves ukrán nagymama Aranyosapátiban

menekültek
2022 március 07., 16:00
comments 8

A román presasm.ro nyomán a Magyar Hang számolt be először arról, hogy vasárnap meghalt egy ukrán menekült Magyarországon. A lapnak az ORFK meg is erősítette az esetet. Kérdéseikre válaszul ezt írta a hatóság:

„A később elhunyt 61 éves ukrán állampolgárságú nő Csengersima Közúti Határátkelőhelyen lépett – menyével és további 33 utassal – Magyarország területére 2022. március 5-én 3 óra 40 perckor egy román honosságú autóbusz utasaként. A halálesetet közvetlenül megelőző rosszulléte nem autóbuszon, hanem közterületen, a határátkelőhelytől 62 kilométer távolságban Aranyosapátiban történt 7 óra 57 perckor (az eltelt idő 4 óra 17 perc). Újraélesztését a mentőszolgálat egyidejű értesítésével két rendőr kezdte meg, majd azt folytatta a kiérkező mentőegység. A hölgy kórházba szállítása közben vesztette életét 9 óra 22 perckor. Halálának okaként elsődlegesen epilepsziás görcs következtében légzésleállást jelöltek meg.

A biometrikus útlevél esetleges hiányával kapcsolatban megjegyezzük, hogy az a határátlépés gördülékenységét nem befolyásolhatta, hiszen a problémás vagy hiányos okmányokkal kapcsolatos ügyintézés nem a határátkelőhelyeken, hanem a gyűjtőpontokon történik.”

A válaszból sejlik, hogy vannak tisztázatlan kérdések azzal kapcsolatban, hogy mennyi időt és pontosan miért kellett eltöltenie az autóbuszon a román-magyar határ átlépése és a magyarországi tartózkodás során az elhunyt nőnek és utastársainak. A helyszínen volt Annick Goerens, a luxemburgi RTL riportere. Beszéltünk vele és a lehető legpontosabban elmondta, mi történt.

Goerens és stábja egy olyan buszon utazott, amin előre megszervezett módon menekülteket szállítottak Luxemburgba az ukrán-román határ román oldalától. Péntek este értek Pusztadaróchoz, a román-magyar határ román oldalára épp a mögött a román rendszámú busz mögött, amelyen a később szerencsétlenül járt nő is utazott.

Tizenhat órán keresztül vártak a buszokon, míg átléphettek Csengersimára, a magyar oldalra, ahonnan a magyar rendőrök konvojban vittek el 4-5 buszt Aranyosapátiba. Ez idő alatt senki nem mondta el a buszon ülőknek, hogy mi történik – mondja Goerens –, ahogy azt sem tudták, miért viszik őket a szabolcsi faluba. Annyit sejtettek, hogy a luxemburgi busz esetében azok a babák jelenthettek akadályt a továbbutazásra, akiknek csak születési anyakönyvi kivonatuk volt, útlevelük nem.

Aranyosapátiban van az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság egyik ideiglenes gyűjtőpontja, ahol az ellátás mellett adminisztratív ügyintézés is zajlik, minden bizonnyal ezért hozták a buszokat Csengersimáról a faluba. Ott további egy órája vártak a buszokon – meséli a luxemburgi riporter –, továbbra sem tudva, pontosan mi történik. Megunva a várakozást, Goerens átment az előttük parkoló buszhoz. Akkor látta, hogy a nő épp arra panaszkodik, hogy rosszul érzi magát. Az ORFK közleményben szereplő életkorral szemben, ő úgy tudja, 62 éves volt. És szerinte a lánya és unokája kísérték, akik próbáltak is segítséget kérni a rendőröktől, ám a legnagyobb probléma szerinte az volt, hogy a hatóság emberei nem beszéltek angolul sem.

Nem történt semmi, míg a nő össze nem esett.Előbb a rendőrök kezdték újraéleszteni, majd amikor megérkezett egy mentőautó a helyszínre, az orvosok folytatták az életmentést. A busz utasai megpróbáltak közelebb menni, ám a helyszínen lévő készenlétisek és a falu polgárőrei rájuk szóltak, hogy menjenek vissza a buszhoz. Ezen a ponton készített is egy videót Goerens, amit posztolt a Twitteren. A felkavaró felvételen látszik, hogy a nőt is szállító busz román sofőrje idegesen vitatkozik a hatóság embereivel, míg a háttérben épp zajlik az újraélesztés.

link Forrás

Goerens ekkor magát a luxemburgi külügyminisztert, Jean Asselbornt hívta fel telefonon („Luxemburg nagyon kicsi ország, ha újságíró vagy, ismered ezeket az embereket” - mondja), aki hamar összekötötte a magyarországi konzullal. Ő beszél magyarul, ő volt az első, aki meg tudta kérdezni a rendőröket telefonon, hogy mégis mi történik.

Neki azzal indokolták a várakoztatást, hogy a buszokon voltak olyanok, akiknek nem volt megfelelő a papírjuk. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy az ukrán állampolgárok 2017 óta vízummentesen léphetnek be az Európai Unió területére, de csak akkor, ha van új típusú, biometrikus azonosítókkal ellátott útlevelük. A háború kitörése óta ugyan enyhítettek a szabályokon, bármilyen személyazonosságot igazoló okmánnyal átléphetik a határt, de ha tovább szeretnének utazni, és nincs nekik ilyen útlevelük, akkor egy adminisztratív folyamaton kell átesniük, amit Magyarország esetében az idegenrendészek folytatnak le.

Az újságíró szerint nem is azzal volt a legnagyobb baja a buszok utasainak, hogy egy ilyen folyamaton kell átesniük, hanem azzal, hogy senki nem kommunikált velük úgy, hogy több mint fél napja egy buszra voltak zsúfolva.

Akkor sem tudtak kommunikálni a hatóságokkal, amikor a nő lánya (az ORFK közleményével szemben Goerens szerint nem a menye, hanem a lánya volt az utastárs) oda akart menni az újraélesztést végző mentősökhöz kezében a hároméves-forma gyerekével. Így nézték végig, ahogy a távolban haldoklik a nagymama.„A leggroteszkebb az volt, ahogy a semmiből egyszer csak valaki odahozta a nő nyakláncát a lányának, miközben a holttestet épp a mentőbe rakták” - mondja az újságíró.

A román PresaSM Youtube-csatornáján ezekről a pillanatokról is jelent meg egy szintén felkavaró videó.

(A cikk korábbi verziójában az szerepelt, hogy a felvételen úgy tűnik, már ekkor elhunyhatott az ukrán nő, ám több mentőorvos is írt azóta, akik elmagyarázták, hogy egy sikeres újraélesztést követő folyamatokat látunk a felvételen, így valószínű, hogy ekkor még küzdöttek az életéért.)

link Forrás

A mentő távozása után ért a helyszínre egy a környéken önkénteskedő magyar nő, aki el tudott kezdeni tolmácsolni. Vele is beszéltünk és megerősítette az Annick Goerens által elmondottakat.

Tisztázó kérdéseinket elküldtük az ORFK-nak, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.