Amatőr IT-nyomozóknak köszönhetően követhetjük sokkal pontosabban az Ukrajna elleni háborút

Lezárt tartalom a Kör tagjainak háború
március 8., 15:08

Több mint 220 ezer követőjével oszt meg az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos információkat az alabamai egyetem diákja, Justin Peden. Az Intel Crab néven futó 20 éves amerikai TikTok-videókat, műholdképeket és rengeteg más forrást vizsgál, amelyek alapján néha meglepően pontos elemzéseket készít a csapatmozgásokról, a hadszíntér eseményeiről. Peden nyílt információs források alapján dolgozik, a háború miatt követői száma az elmúlt napokban 50 ezerrel nőtt.

A Rest of World arról ír, hogy Peden ma az egyik legprominensebb figurája a nyílt forrású hírszerzésnek (open-source intelligence, rövidítése: OSINT) Twitteren. Az OSINT amatőr kutatói nagyjából 2014 óta végeznek olyan munkát, amilyet a zárt ajtók mögött dolgozó titkosszolgálatok. Olyan szabadon elérhető eszközökkel dolgoznak, mint a Google Maps vagy a Maxar Technologies űrtechnológiai vállalat műholdkép-szolgáltatása.

Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója most felnagyította a szerepüket.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt