Amatőr IT-nyomozóknak köszönhetően követhetjük sokkal pontosabban az Ukrajna elleni háborút

háború
2022 március 08., 15:08

Több mint 220 ezer követőjével oszt meg az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos információkat az alabamai egyetem diákja, Justin Peden. Az Intel Crab néven futó 20 éves amerikai TikTok-videókat, műholdképeket és rengeteg más forrást vizsgál, amelyek alapján néha meglepően pontos elemzéseket készít a csapatmozgásokról, a hadszíntér eseményeiről. Peden nyílt információs források alapján dolgozik, a háború miatt követői száma az elmúlt napokban 50 ezerrel nőtt.

A Rest of World arról ír, hogy Peden ma az egyik legprominensebb figurája a nyílt forrású hírszerzésnek (open-source intelligence, rövidítése: OSINT) Twitteren. Az OSINT amatőr kutatói nagyjából 2014 óta végeznek olyan munkát, amilyet a zárt ajtók mögött dolgozó titkosszolgálatok. Olyan szabadon elérhető eszközökkel dolgoznak, mint a Google Maps vagy a Maxar Technologies űrtechnológiai vállalat műholdkép-szolgáltatása.

Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója most felnagyította a szerepüket.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.