Márki-Zay véget vetne a hintapolitikának, szerinte Orbán a magyar Putyin

POLITIKA
2022 március 08., 16:14
comments 13

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Beszéd a Nemzethez címmel tartott kedd délután Facebook-élőt, amiben arról beszélt, hogy Putyin háborúja és Ukrajna sorsának alakulása befolyással lesz arra, hogyan élünk tovább Európában és Magyarországon. Azt mondta, mindannyiunk érdeke, hogy ez a gyilkos háború minél előbb véget érjen, és ne követeljen újabb és újabb életeket.

link Forrás

Szerinte az orbáni politika megbukott Magyarországon, „az, amely 12 éve már az agresszor Putyin modelljét követi: illiberális állam, korrupció, kiváltságosok gazdagodása, iparágak ellopása, civilek és kisebbségek elleni támadások, a szabad sajtó felszámolása, a közpénzből fizetett politikai propaganda mind-mind a putyini modellt honosította meg, lépésről lépésre. Orbán Viktor a magyar Putyin, az elmúlt években tíznél többször próbálta megakadályozni, hogy Európa felléphessen Putyin agresszív politikája ellen. Cserébe olyan üzleteket kapott Putyintól, amelyeken az oligarchák gazdagodtak, de a magyar emberek állták a számlát”. A gondolatmenetet azzal zárta, hogy Magyarország nem lehet sem orosz, sem kínai gyarmat.

Márki-Zay szerint a keleti nyitásból mára keleti bukás lett. „A hintapolitika ideje lejárt. Mert a Nyugat nem pusztán elvont fogalom. Az a Nyugat, amiért az ukránok egy része térdre hullva imádkozik a kijevi főtéren, másik fegyvert ragad és harcol. A Nyugat a függetlenség, a Nyugat a szabadság és a Nyugat a szolidaritás. Az Európai Unió a Nyugat. A NATO a Nyugat.” Szerinte egyedül ezek a szövetségesek képesek garantálni Magyarország jövőjét és biztonságát.

Azt mondta, elemi érdekünk, hogy a magyar határ túloldalán ne egy újraszervezett Szovjetunió álljon. Szerinte változás kell, hogy az orosz érdekszféra felől ismét „Nyugatra kormányozzuk Magyarország hajóját”.

„Magyarország biztonságát ma az szolgálja, ha a magyar katona a magyar határt védi. Magyar katona maradjon Magyarországon, ez biztosítja, hogy távol tartsuk az országhatártól ezt a háborút.”

De Márki-Zay szerint azt is ki kell mondani, hogy Magyarország biztonságát csak az EU és a NATO garantálja. Hazugságnak nevezte, hogy Paks2-nek köze van a rezsicsökkentéshez. Azt mondta, az ország energiabiztonságát nem a Putyintól való függés erősítése, hanem éppen az ettől való fokozatos elszakadás szolgálja. Feltöltené a télen lemerült gáztározókat és mindent elkövetne a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében. Nemcsak megőrizné a rezsicsökkentést, hanem egy átfogó szigetelési programmal tovább csökkentené a lakhatási költségeket.

A hatósági árak politikáját is kudarcnak nevezte, ő inkább az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével, a bérek emelésével, az adórendszer igazságos átalakításával, a minimálbér adómentessé tételével kezelné az elszabadult árak hatásait. Hosszabb távon az euró bevezetését is kilátásba helyezte. Szerinte a forint és a gazdaság talpra állítását, az ország anyagi biztonságát csak az garantálja, ha Magyarország megkapja az „Orbán korrupciója miatt tőlünk megtagadott uniós forrásokat”. Ezért az Európai Ügyészséghez is csatlakozna.

„Ebben a helyzetben nekünk most választanunk kell. A választás tétje most tiszta és világos: egy ereszen lecsúszó, leereszkedő ország vagy egy szabadon felemelkedő, büszke magyar nemzet?”

Egyben meghirdette az ellenzék március 15-i nagygyűlését délután 3 órára a Műegyetem Rakparton.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.