2022 március 09., 22:22

Lengyelországban külön támogatást kapnak, akik ukrán családokat fogadnak be otthonukba

Szinte egyhangúlag megszavazta a lengyel szejm szerda este az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény tervezetét.

  • Eszerint az ukrán állampolgárok Lengyelországban 18 hónapos tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapnak, amely 3 évre hosszabbítható meg. Lengyel személyazonosító szám is jár nekik az ügyintézéshez és a törvényes cégalapításhoz.
  • A határ átlépése után az ukrajnai menekültek egyszeri, 300 zloty (~24 ezer forint) összegű támogatást kapnak, és a lengyel családtámogatások is járnak nekik, beleértve az 500 plusz nevű segélyt, amivel értelmében az állam minden gyermek után havi 500 zlotyt fizet a szülőknek.
  • Az önkormányzatoknak pénzügyi keretet különítenek el a befogadással kapcsolatos többletfeladatok, például az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítására.
  • Azok a lengyelek, akik az önkormányzatok szervezésében ukrán családokat fogadnak be otthonukba, két hónapig napi 40 zloty támogatásban részesülhetnek minden befogadott ember után.

Az ukrán-orosz háború kitörése óta szerda 15 óráig 1,37 millió ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba. A háború kitörése miatt sürgősségi eljárás keretében előkészített, még csütörtökön a szenátus elé kerülő kormánytervezet mellett a 460 fős alsóházban 439-en szavaztak, 12 képviselő ellene voksolt, míg hárman tartózkodtak, hatan pedig nem voltak jelen. A törvénytervezet szerint a menekültek befogadására 7 milliárd zlotyt (1,4 milliárd euró) különítenek el az állami költségvetésből, a kormány külső források felhasználására is számít. (MTI)