A Filmintézet támogatásával forgat 8 részes dokumentumsorozatot egy kormányzati program sikeréről az ATV újságírója

POLITIKA
2022 március 11., 10:51
comments 2
  • A magyar film állami támogatását menedzselő Nemzeti Filmintézet két éve támogatja tévés produkciók forgatását.
  • Az NFI Televíziós Döntőbizottsága legutóbbi ülésén 4 dokumentumfilm gyártására szavazott meg pénzt.
  • Köztük egy olyanra, ami deklaráltan egy kormányzati program és kormányzati ügynökség sikeres működését fogja bemutatni 8 részben.

4 dokumentumfilm támogatásáról döntött legutóbbi ülésén az NFI tévés döntőbizottsága, ezek közül 3 egy-egy izgalmas karaktert fog bemutatni: a 90 évesen is börtönmissziót végző Margit nénit, Kopp Mária pszichiátert és Várdai István csellóművészt.

A negyedik egy kormányzati ügynökséget és programot, a Hungary Helps nevűt.

Utóbbira majdnem pont annyi pénzt adtak (36 millió forintot) mint a három másikra együtt (37,7). Ezt persze magyarázhatja az is, hogy míg az előbbiek szóló dokumentumfilmek, utóbbi egy nyolcrészes sorozat lesz.

Az erről szóló közleményben maga az NFI jelzi, hogy a Hungary Helps-széria a program sikerét fogja bemutatni, már a forgatás megkezdése előtt “gyorsnak és hatékonynak” nevezve azt:

“Magyarország segít címmel forog 8 részes dokumentumfilm-sorozat Novák András rendezésében a válságövezetekben felmerülő szükségletekre gyors és hatékony segítséget nyújtó, nemzetközi humanitárius programokról.”

Hogy a Nemzeti Filmintézet miért finanszírozza klasszikus kormányzati kommunikációs/propaganda termékek elkészítését, azt megkérdeztem tőlük, de a cikk közléséig nem érkezett válasz.

photo_camera Novák András

A sorozat gyártója az Andrew and Arpad Filmprodukció Kft, rendezője a cég tulajdonosa, Novák András. (Az ő második keresztneve az Arpad a cégnévből.)

Novák az ATV haditudósítója, a csatorna Külvilág című, a CNN anyagait bemutató műsorának szerkesztő-műsorvezetője, az egyik legismertebb hazai fronttudósító, aki korábban dolgozott az RTL Klubnak és a Magyar Televíziónak is. Az ügyben neki is küldtem kérdéseket, ha válaszolt, frissítem a cikket.

A Hungary Helps programot 2017-ben indította a magyar kormány, azért, hogy támogatásokat juttasson el a világ azon területeire, ahonnan esélyes, hogy migrációs hullámok indulnak el. Az indoklása az volt, hogy a migrációs problémákat helyben, a származási országokban kell megoldani. A kormányzati programot Azbej Tristan, a Miniszterelnökség keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárságának vezetője felügyelte. Két évvel később, 2019-ben ugyanezen a néven új szervezetet hoztak létre Hungary Helps Ügynökség néven, a korábbi programénál is szélesebb feladatkörrel.

A ­Hungary Helps ügynökség 3 fő feladata:

  1. koordinálja a magyar kormány valamennyi humanitárius segítségnyújtását,
  2. „­teljeskörűen megvalósítja a kormány üldözött keresztényeket és más vallási közösségeket segítő programjait”, és
  3. részt vesz a Külgazdasági és Külügyminisztérium által koordinált nemzetközi fejlesztéspolitikai célkitűzéseinek megvalósításában.

Update:

Most, a cikk közlése után tudtam meg, hogy Novák azért jött el 2012-ben az RTL Klubotól, mert hírhamisításon érték. A kormányprogram sikeréről 8 részes sorozatot készítő riporter 2012 júniusában arról forgatott anyagot az RTL Híradójába, hogy a budapesti belvárosban egy hetvenéves férfit pusztán a zsidó származása miatt megvertek az utcán. Csakhogy az Index megírta, hogy ez nem volt igaz. Tényleg megvertek ugyan egy budapesti zsidó férfit az utcán a származása miatt, de nem akkor, hanem másfél hónappal korábban, az igazi áldozat pedig nem a híradóban látható férfi, és nem 70, hanem 58 éves volt. Kotroczó Róbert hírigazgató az Indexnek akkor azt nyilatkozta, hogy „A belső vizsgálat után a riporter belátta, hogy több súlyos szakmai hibát vétett, és közös megegyezéssel távozott a csatornától”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.