Az otthonról dolgozó tömegek miatt kikerül a férfiöltöny a brit inflációs kosárból

gazdaság
2022 március 14., 15:52

A brit statisztikai hivatal hétfőn jelentette be, hogy kikerül a férfiöltöny az éves infláció mértékét mérő fogyasztói kosárból. A világ többi országához hasonlóan Nagy-Britanniában is egy elképzelt, de átlagosnak tekintett fogyasztói kosár termékeinek éves árváltozása alapján mérik az infláció mértékét. A briteknél 1947-ben vezették be ezt a számítási módszert, és az öltöny azóta egyike volt a figyelembe vett tárgyaknak.

photo_camera Brit férfi lóversenyen Fotó: GLYN KIRK/AFP

Ugyanakkor a Guardian beszámolója szerint a koronavírus miatt annyival több egykori öltönyös alkalmazott kezdett el otthonról dolgozni, hogy a ruhadarab most kikerült a 700 elemből álló kosárból. Ugyanakkor bekerült helyére egy hivatalos helyzetekben is hordható zakó, hogy azért képviselje egy ruhadarab az üzleti férfiöltözködést.

Kikerültek még az inflációs kosárból a fánkok is, melyek helyére többféle sütemény került be, illetve a szén is, mivel a hivatal arra számít, hogy a kormány hamarosan betiltja az értékesítését.

Akadnak még új tárgyak, melyek a megváltozott mindennapokra utalnak: bekerültek az antibakteriális felülettisztítók, a sportmelltartók vagy a kutyák és macskák számára kapható nyakörvek. Tavaly a kézfertőtlenítők, az okosórák és a kézi súlyzók kerültek be a kosárba.

Angliában 30 éves csúcson, 5,5 százalékon áll az infláció, és az előrejelzések szerint még súlyosbodni fog a helyzet. A statisztikai hivatal sok kritikát kapott azzal kapcsolatban, hogy a módszertanuk nem képes kimutatni, hogy a szegényebb háztartásokra még nagyobb terhet rak az infláció, de erre válaszul a szervezet közölte, hogy létrehoztak egy személyes inflációmérőt, melyben mindenki ellenőrizheti saját kiadásai alapján, hogy őt mennyire érinti a pénzromlás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt