Márki-Zay Péter: Közvélemény-kutatást még soha nem nyertem, választást még soha nem vesztettem el

POLITIKA
2022 március 15., 16:31
comments 20
15...Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Mûegyetem rakparton 2022. március 15-én
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Műegyetem rakparton tartott nagygyűlést az egyesült ellenzék március 15-én, párhuzamosan az Orbán-beszéddel. A nagygyűlés Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszédével zárult, aki így kommentálta a közvélemény-kutatásokat, amelyek nem őt hozzák ki esélyesnek:

„közvélemény-kutatást még soha nem nyertem, igaz, választást még soha nem vesztettem el.”

Ezzel arra utalt, hogy az eddigi három politikai megmérettetését (a 2018-as, majd ‘19-es hódmezővásárhelyi polgármester-választást, majd az ellenzéki előválasztást) megnyerte annak ellenére, hogy nem számított korábban esélyesnek. Ezt rendszeresen kiemeli a kampánybeszédeiben, most pedig valószínűleg azért érezte fontosnak ennyire hangsúlyozni, mert a legtöbb előrejelzés inkább a Fideszt tartja esélyesnek az április 3-ai választáson.

Azt mondta, ő sok emberrel beszélget, és próbálja meggyőzni őket, de mindenkit egyedül nem tud, ezért mindenkit arra kért, győzzön meg három embert, hogy szavazzon az ellenzékre. Utalt a saját és az ellenzék hibáira is - igaz, egy olyan gondolatmenet részeként, aminek vége az volt, hogy szerinte ezekkel a hibákkal együtt is érdemes leváltani az ellenzékre a kormányt.

Érdemes leváltani egy embert, aki menekül a vitától egy olyanra, aki néha meggondolatlanul fogalmaz és néha a szövetségesei sem értenek vele egyet? – kérdezte, mire a közönség azt válaszolta, hogy igen.

Beszélt arról, hogy 22 éven át egyszerű adófizető és „keresztény 7 gyermekes édesapa” volt, és 4 éve meg sem fordult a fejében, hogy itt fog állni, ő is csak magánbeszélgetésekben panaszkodott. A korrupt fideszes harácsolással szemben az ellenzék olyan országban hisz, ahol segítenek a gyengéken, nem kötelező a védőoltás, a tanároknak és ápolóknak pedig megbecsülést adnak.

Szerinte sosem volt még ennyire egyszerű a választás:

„A Kelettel szemben Európát válasszuk!”

Azt mondta, nem emlékszik olyan ünnepre, amikor bárki megkérdezte volna, hogy a márciusi ifjak voltak-e a hősök. 1848, 1956, 1989, amikor forradalmakat vívtunk a szabadságért és igazságért, mindenért, amiért érdemes élni – mondta. Jó volt magyarnak lenni bárhol a világban, büszkék lehettünk rá, mert a történelem jó oldalán álltunk, de ma, 33 évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, nem emberek milliói, hanem egyetlen arc. Egy ember kisajátított minket 12 éve, elhomályosítva mindent, amit generációk építettek – mondta. Márki-Zay szerint most egy ember viszi vásárra a mi bőrünket a világ szemében.

Beszéde előtt az ellenzéki rendezvény sztárvendége a lengyel Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke volt, vagyis egy olyan politikus, aki nemrég még Orbán Viktorral tartozott közös pártcsaládhoz.

Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én.
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Tusk arról beszélt, az ukránoknak most a demokráciáért fegyverrel kell harcolniuk, „a mi harcunk pedig” fegyver helyett szavazólappal folyik. Szerinte Európának és az ukrán népnek is nagyon fontos, hogy ki nyer április 3-án Magyarországon, és elmondta azt is:

Ha Bem József ma élne, most az ellenzéki nagygyűlésen lenne.

Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, 2022. március 15-én
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A nagygyűlésen kihirdették az ellenzék 12 pontját, amit kettesével olvastak fel a pártok vezetői, saját beszédeik mellett. A pontokról percről percre tudósításunkban írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.