Milliárdszámra ölik a macskák és a rókák a vadállatokat Ausztráliában

ÁLLAT
2022 március 16., 12:37

A vadon élő macskák és rókák évente 2,6 milliárd állatot pusztítanak el Ausztráliában - derült ki egy új kutatásból, amelyet a Charles Darwin Egyetem tudósai vezettek.

Eredményeik szerint az elpusztított állatok között 1,43 milliárd emlős, 697 millió hüllő és 510 millió madár van. A szerdán publikált tanulmány szerzői figyelmeztettek arra, hogy jobb ellenőrzésre van szükség, jobban kell vigyázni Ausztrália őshonos fajaira.

Alyson Stobo-Wilson, a tanulmány vezető szerzője elmondta: kutatásuk világosabb képet adott arról, hogy a vadon élő macskák és rókák országszerte milyen hatással vannak a környezetre. „Az emberek azt hiszik, pár macskának és rókának nincs komoly hatása, de ezek összeadódnak” - mutatott rá.

Az Ausztráliában vadon élő 2,8 millió macska évente 815 millió emlőst, 466 millió hüllőt és 265 millió madarat öl meg, összesen több mint 1,5 milliárd állatot. Ám ha a háziállatként tartott macskák pusztítását is hozzáadjuk, akkor a macskák által évente megölt emlősök száma meghaladja az egymilliárd példányt.

A kontinensen 1,7 millió róka él, az ország területének 80 százalékán előfordulnak. Kevesebb állattal végeznek, mint a macskák, de nagyobb prédákra, köztük oposszumra és a kis méretű kengurufajra, a vallabira is vadásznak. A rókák által évente elpusztított 367 millió emlős 29 százaléka tartozik őshonos fajhoz. Sarah Legge, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, a jelentés egyik társszerzője hangsúlyozta: a veszélyeztetett fajok - köztük például a sziklapatkány - a megfelelő védelem nélkül kihalásra vannak ítélve. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.