Tizenhét év fegyházra ítélték Budaházy Györgyöt

bűnügy
2022 március 16., 09:09
comments 12

Budaházy Györgyöt első fokon tizenhét év fegyházra ítélték, és feltételesen sem bocsátható szabadlábra a Fővárosi Törvényszék döntése szerint, amit az úgynevezett Hunnia-per megismételt büntetőeljárásában hozott, írja a Telex.

A büntetésbe az eddig előzetesben töltött időt beszámítják. Mások mellett a másod-, a harmad- és a nyolcadrendű vádlottat is tíz évnél súlyosabb szabadságvesztésre ítélték. A hatodrendű vádlott megúszta másfél év felfüggesztett börtönnel.

A Telex beszámolója szerint az ítélethirdetés után „rendbontás, kiabálás kezdődött a tárgyalóteremben, több szimpatizáns szerint igazságtalanság történt”. A rendbontás miatt fél 10 körül szünetet is kellett tartani, hogy azután meghallgathassák a bírói indoklást.

Budaházy György az ellene és 16 társa ellen terrorcselekmény miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. A bíróság az elsőfokú ítéletben 13 év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. (Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs / MTI)
photo_camera Budaházy György az ellene és 16 társa ellen terrorcselekmény miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. A bíróság az elsőfokú ítéletben 13 év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. (Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs / MTI) Fotó: Mohai Balázs

A perben összesen 17 vádlott volt, Budaházy György és még 16 fő. A Fővárosi Törvényszék első alkalommal, 2016. augusztus 30-án Budaházy Györgyöt és a 16-ból 14 vádlott társát bűnösnek találta – egyéb, kisebb súlyú, járulékos bűncselekmények elbírálása mellett – a legsúlyosabb vádpontban, terrorcselekmény bűntettében. A 2016-os ítélet szerint Budaházy és egy társa indították a Hunnia Mozgalmat azért, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni feszültséget tovább szítsák. A mozgalom tagjai nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő háza, lakása ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek.

A fellebbezések nyomán 2018-ban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, mivel annak eljárásában súlyos gondok voltak (például a nyilvánosság kizárása), és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. A tárgyalássorozat már 2018 őszén elkezdődött, de mostanra született csak ítélet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.