A vártnál is jobban drágultak az építőanyagok

március 21., hétfő 7:47
1

Máris 15-25 százalékkal, az eredetileg vártnál jóval intenzívebben drágultak az építőanyagok a háborús helyzet hatására. Az építkezés még tovább drágul, miután folyamatosan jelentik be a gyártók az egyre drasztikusabb áremeléseket – írja a Világgazdaság.

Wiesinger Raimund, a Lambda Systeme Kft. ügyvezető igazgatója és a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület elnöke a lapnak azt mondta, hogy „a korábbiaknál eleve magasabb, átlagosan 10-15 százalékos áremelkedést jeleztek előre az építőanyag-piacon a januárban látható gyártói szándékok alapján 2022-re, ehhez képest már március közepén 15-25 százalékkal kerültek többe az építőanyagok, mint tavaly”. Szerinte számos gyártó vonja vissza korábban kiadott árajánlatait, és tér át rövid határidejű árképzésre, ennek ellenére a kereslet rendkívül erős, mindenki igyekszik a mostani árakon bevásárolni. Úgy gondolja, hogy az építési piacot „a tehetetlenségi nyomaték kellő fordulatszámon hajtja”, a kivitelezéseket nem állítják le a megrendelők. De szerinte a kivitelezési költségek ilyen iramú emelkedése esetén néhány hónap múlva a lassulás jelei is megmutatkozhatnak.

Arról is beszélt, hogy szerinte a lakossági felújítási piacot az állami támogatások segítik, de a drasztikus építőanyag-drágulás, a 2020 óta megduplázódott vagy megháromszorozódott munkadíj és az öt éve átlagosan 13-14 százalékkal emelkedő rezsióradíj miatt csak kisebb munkálatokat lehet majd megvalósítani a megadott keretekből. Elmondta azt is, hogy szűkös a kínálat a főbb termékkategóriákban, így a szigetelőanyagok és a szerkezetépítés piacán, és a nemzetközi helyzet a szállítási határidőkre is negatív hatással van, a hőszigetelők és a gipszkarton termékek többsége nem egy-két hét, hanem több hónap alatt érkezik meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt