Az EU-nak gyorsan ki kell találnia, hogy mit kezdjen az ukrán menekültek rengeteg hrivnyájával

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 március 23., 18:01
comments 4

Azóta, hogy Putyin megindította a támadást Ukrajna ellen, nagyjából 3,5 millió menekült érkezett meg az EU területére, a legtöbben Lengyelországba. A menekültek ellátására és megsegítésére Európa szerte hatalmas összefogás indult, áramlanak a felajánlások, sokan önkénteskednek, az ukrán határtól távolabb fekvő országok is jelezték már, hogy szívesen vesznek át embereket.

Ugyanakkor van egy probléma, amire még nem sikerült megoldást találnia az EU-nak, pedig elég sürgető lenne: azt kéne kitalálni, hogy mit kezdhetnek a menekültek a náluk lévő készpénzzel. A háborús fenyegetés, illetve aztán a háború kitörésének hírére Ukrajnában megrohanták az emberek a bankfiókokat és automatákat, és rengeteg hrivnyát vettek ki. Azok pedig, akik végül a háború miatt hazájuk elhagyása mellett döntöttek, vitték magukkal a pénzüket.

photo_camera A svájci frank és a hrivnya árfolyama egy lengyel pénzváltó kirakatában, március 5-én Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Az EU területére lépve ugyanakkor hamar szembesültek a problémával, hogy senki sem vált szívesen hrivnyát. A Politicónak mesélt erről egy ukrán menekült, aki Lengyelországban kötött ki. Mint mondta, útközben rengeteg segítséget kaptak, ételt osztottak számukra, a gyerekesek pelenkákat kaptak ingyen. De hiába a sok segítő szándék, pénzt senki sem akart váltani.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt