Az EU-nak gyorsan ki kell találnia, hogy mit kezdjen az ukrán menekültek rengeteg hrivnyájával

külföld
2022 március 23., 18:01
comments 4

Azóta, hogy Putyin megindította a támadást Ukrajna ellen, nagyjából 3,5 millió menekült érkezett meg az EU területére, a legtöbben Lengyelországba. A menekültek ellátására és megsegítésére Európa szerte hatalmas összefogás indult, áramlanak a felajánlások, sokan önkénteskednek, az ukrán határtól távolabb fekvő országok is jelezték már, hogy szívesen vesznek át embereket.

Ugyanakkor van egy probléma, amire még nem sikerült megoldást találnia az EU-nak, pedig elég sürgető lenne: azt kéne kitalálni, hogy mit kezdhetnek a menekültek a náluk lévő készpénzzel. A háborús fenyegetés, illetve aztán a háború kitörésének hírére Ukrajnában megrohanták az emberek a bankfiókokat és automatákat, és rengeteg hrivnyát vettek ki. Azok pedig, akik végül a háború miatt hazájuk elhagyása mellett döntöttek, vitték magukkal a pénzüket.

A svájci frank és a hrivnya árfolyama egy lengyel pénzváltó kirakatában, március 5-én
photo_camera A svájci frank és a hrivnya árfolyama egy lengyel pénzváltó kirakatában, március 5-én Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Az EU területére lépve ugyanakkor hamar szembesültek a problémával, hogy senki sem vált szívesen hrivnyát. A Politicónak mesélt erről egy ukrán menekült, aki Lengyelországban kötött ki. Mint mondta, útközben rengeteg segítséget kaptak, ételt osztottak számukra, a gyerekesek pelenkákat kaptak ingyen. De hiába a sok segítő szándék, pénzt senki sem akart váltani.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.