Donald Trump beperelte Hillary Clintont és más demokratákat, amiért azt állították, összejátszott az oroszokkal 2016-ban

külföld
2022 március 25., 14:22
comments 1

Donald Trump csütörtökön beperelte Hillary Clintont és több más demokratát. Azt állítja, megpróbálták befolyásolni a választást azzal, hogy az ő kampányát Oroszországgal kötötték össze. Clinton képviselői egyelőre nem reagáltak a vádakra.

„Egymással összhangban a vádlottak rosszindulatú összeesküvést szőttek és egy hamis narratívát terjesztettek arról, hogy republikánus ellenfelük, Donald J. Trump összejátszik egy ellenséges külföldi nagyhatalommal” - áll a volt elnök 108 oldalas keresetében, amelyet egy floridai szövetségi bíróságon nyújtott be. A vádak közt a zsarolás is szerepel.

Trump anyagi kártérítést követel, azt állítja, az oroszokkal való összejátszás vádja miatt több mint 24 millió dollár költsége keletkezett eddig. A polgári zsarolási ügyekre négyéves elévülési idő vonatkozik az Egyesült Államokban. így kérdéses, hogy egyáltalán hajlandó lesz-e foglalkozni bíróság a keresettel.

Trump és Clinton 2016 októberében az utolsó elnökjelölti vitán a választás előtt
photo_camera Trump és Clinton 2016 októberében az utolsó elnökjelölti vitán a választás előtt Fotó: MARK RALSTON/AFP

A vádlottak közt van Christopher Steele, volt brit hírszerző tiszt is. Az ő jelentése jutott el a 2016. novemberi választások előtt az FBI-hoz és a médiához, és olyan bizonyítatlan állításokat tartalmazott, amelyek szerint Oroszország kínos információkkal rendelkezik Trumpról és republikánus kampányának néhány tanácsadójáról, és hogy Moszkva a színfalak mögött Clinton legyőzésén dolgozik.

Az Egyesült Államok republikánusok vezette szenátus bizottsága által 2020-ban kiadott 966 oldalas jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország Paul Manafortot és a WikiLeakset használta fel arra, hogy megpróbálja Trumpot győzelemre segíteni a 2016-os választásokon. Manafort 2016-ban öt hónapig dolgozott Trump elnökválasztási kampányán.

Robert Mueller különleges jogtanácsos vezetésével is indult egy két évig tartó vizsgálat, melyből 2019-ben kimerítő jelentés készült. Ez számos összefüggést sorolt fel az orosz kormány és a Trump-kampány között, de Trump egyetlen munkatársát sem vádolta bűnszövetséggel. A jelentés szerint „az orosz kormány úgy érezte, hogy előnyére válna Trump elnöksége, és azon dolgozott, hogy ezt az eredményt biztosítsa, és a kampány azt várta, hogy az orosz erőfeszítések révén ellopott és kiadott információkból hasznot húzzon a választásokon”. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.