Azt ígérték, hogy visszafogják magukat, de Csernyihivet folyamatosan bombázzák az oroszok

2022 március 25., 04:13

Az amerikaiak szerint az orosz rakéták több mint fele besül

A Tu-160-as stratégiai bombázó Kh-555 típusú cirkálórakétát indít Szíria fölött. Ez az egyik precíziós, irányított rakétatípus, amit Ukrajnában is bevet az orosz légierő.
photo_camera A Tu-160-as stratégiai bombázó Kh-555 típusú cirkálórakétát indít Szíria fölött. Ez az egyik precíziós, irányított rakétatípus, amit Ukrajnában is bevet az orosz légierő. Fotó: Sputnik via AFP

A precíziós, irányítható rakétáik hatvan százaléka is meghibásodik, mielőtt bármiféle kárt tehetne célpontjában, mondta a Reutersnek három, neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati forrás is. Ez magyarázhatja, hogy az orosz haderő miért nem képes a háború február 24-i kezdete óta elérni néhány legalapvetőbb célkitűzését, például az ukrán légierő semlegesítését. A Reuters független forrásból nem tudta megerősíteni az értesülést, és az orosz védelmi minisztérium se reagált a megkeresésükre. Független szakértők annyit tudtak megerősíteni, hogy az ilyen precíziós fegyvereknél a 20 százaléknál nagyobb meghibásodási arány már soknak számít.

A többi rakétatípussal sincs minden rendben, a teljes meghibásodási arány 20-60 százalék között mozog attól függően, hogy aznap éppen mivel lövik Ukrajnát. A Pentagon becslése szerint amúgy eddig a háború első hónapjában már több mint 1100 rakétát lőttek ki az oroszok. (Via Reuters)