Azt ígérték, hogy visszafogják magukat, de Csernyihivet folyamatosan bombázzák az oroszok

2022 március 26., 10:23

Dmitrij Medvegyev szerint ha repüléstilalmi zóna létesül Ukrajna felett, bevethetik az atomfegyvereiket

link Forrás

Kevin Rthrock, a Meduza angol oldalának felelős szerkesztője foglalta össze ezzel Medvegyev szavait, aki 2008-2012 között "elnökként" tartotta melegen az akkor alkotmányos okokból országát miniszterelnökként vezető Vlagyimir Putyin székét. Medvegyev most az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, és az állami RIA hírügynökségnek adott interjújában a Reuters összefoglalója szerint arról beszélt, hogy Oroszország több esetben is fenntartja magának a jogot az atomfegyver bevetésére, például ha támadás éri az országot, vagy olyan beavatkozás éri az orosz infrastruktúrát, ami az ország nukleáris elrettentő erejét is megbéníthatja.

Oroszország az elmúlt években rendszeresen tiltakozott, ha az Egyesült Államok ballisztikus rakéták elfogására alkalmas légelhárító rendszereket telepített a határához közeli részekre. Tiltakoztak akkor is, amikor Patriot légvédelmi rakétákat telepítettek Lengyelországba. Ilyenkor rendre azt a hamis vádat hozták elő, hogy ezek támadó fegyverek. Ez nem igaz, viszont valóban korlátozzák az orosz elrettentés hatékonyságát.

A repüléstilalmi övezet bevezetése amúgy nincs napirenden, Ukrajna kérését a NATO egyetlen tagállama se támogatja, mivel az nyílt konfrontációhoz vezethetne az oroszokkal.