Karácsony: Az ilyen rezsimeknek soha nem úgy van vége, hogy az ellenzék nyer, hanem úgy, hogy a hatalom veszít

POLITIKA
2022 március 28., 09:40
comments 3

„Az egyértelmű, hogy a Fidesz elkezdett feljönni. (...) egy háború árnyékéban sok minden történhet, de úgy tűnik, a kampány inkább a Fidesznek kedvez. De az ilyen rezsimeknek soha nem úgy van vége, hogy az ellenzék nyer, hanem úgy, hogy a hatalom veszít. A fő állításom az, hogy a választást eldöntő fundamentumok az ellenzéknek kedveznek, és ezek sokkal fontosabbak, mint maga a kampány”

– mondta Karácsony Gergely az Azonnalinak adott interjúban, amiben a főpolgármester arról is beszélt, hogy „a Fidesz 2018-as kétharmados győzelmét olyan tényezők alapozták meg, amelyek 2022-re megszűntek”, szerinte „egy ellenzéki összefogással szemben a Fidesz már 2018-ban is valószínűleg kikapott volna”.

Szerinte most, hogy megvan az ellenzéki összefogás, az a kérdés, hogy „megvan-e a 2018-ban még meglévő társadalmi többség”, de szerinte „semmi okunk azt gondolni, hogy most a Fidesz jobban áll, mint 2018-ban”.

„Magyarországon kevésbé a közvélemény-kutatási adatokból, mint inkább a korábbi választások eredményeinek elemzéséből lehet következtetni egy adott választás kimenetelére” – mondta Karácsony, aki szerint a közvélemény-kutatások hasznosak, „de pont arra a kérdésre tudnak a legkevésbé válaszolni, amire a leginkább kíváncsiak vagyunk: hogy ki nyeri meg a választást”.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy „2019-ben a főpolgármester-választáson kétfajta előrejelzés volt. A kormánypárti intézetek sima Tarlós-győzelmet mértek, a függetlenek fej-fej melletti eredményt. Ehhez képest simán nyertem 7 százalékponttal.”

Szerinte „ha azok a cégek, amik szűk Fidesz-előnyt mérnek most, úgy korrigálnák szakértői becsléssel az adataikat, mint 2018-ban, akkor azt kéne mondaniuk, hogy »bár azt mérjük, a Fidesz vezet, valójában az ellenzék fog nyerni«. De ezt valószínűleg nem merik majd megkockáztatni”.

Beszélt arról is, hogy „az elmúlt négy évben a Fidesz szavazótábora még idősebb lett, az ellenzéké pedig még fiatalabb”. Ehhez hozzátette, hogy „nyilván lehetett volna szexibb” a kampányuk, de „ha itt az ellenzék béna is, nem bénább, mint 2018-ban, és most sokkal több ilyen szavazó van. A Fidesz oldalán pedig kevesebb”.

Karácsony az orosz-ukrán háborúról azt mondta, az most „okozhat belső meghasonlást”, szerinte „az élet egy olyan ügyet hozott, ami a Fidesz szavazótáborát osztja meg.

Az interjút azzal zárta, kizártnak tartja, hogy 40 egyéni körzetnél kevesebbet szerezzen az ellenzék, mert ennyiben már 2018-ban is stabil többségük volt. Hozzátette ehhez, hogy „szintén van 40, ami abszolút Fidesz-esélyes. Közte pedig ez a nagyon széles sáv 26 körzettel, ahol nagyon sok olyan település van, amelyik a már nem Fideszhez tartozó polgári Magyarországot jelenti. Ezek nagy része pedig az ellenzék felé dől majd szerintem. Van egy listám arról, milyen körzeteket nyerünk meg szerintem, ezen jelenleg 57 körzet szerepel, de simán lehet, hogy eljutunk 65-ig. Az elemző énem azt mondja, iszonyatosan szoros eredmény jön. Ezért az ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.